Народно събрание

ДПС сезира прокуратурата за бездействие на Кирил Петков за „златните паспорти”. Настоява за спешно приемане на исканата от Движението проверка на всеки случай на инвестиционно гражданство

Спешно внасяне на промените в Закона за българското гражданство в пленарна зала и приемане на предложенията на ДПС за премахване на т.нар. „златни паспорти” и пълна проверка на всеки един конкретен случай на предоставено гражданство срещу инвестиции поиска ДПС.

Във връзка със санкциите, които се налагат заради войната в Украйна от нашите партньори и съюзници в ЕС и НАТО по отношение на проверката на  авоарите и инвестициите на олигарси, свързани с президента на Руската Федерация Владимир Путин и преразглеждане на пребиваването им и гражданството им на това основание, искаме да припомним, че ние от ДПС сме внесли такова предложение между първо и второ четене на закона за българското гражданство, заяви на брифинг в парламента лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Той припомни, че Движението имаше такъв законопроект, който не се прие в зала, но между първо и второ четене народните представители от ДПС внесоха същите текстове в Закона за българското гражданство.

Настояваме промените в Закона за българското гражданство спешно да се внесат в зала за второ четене. И освен спиране на възможността за придобиване на гражданство и пребиваване на това основание, да се приеме предложението на ДПС за проверка на всеки един конкретен случай на гражданство и пребиваване на основание на инвестиции от началото на действие на закона досега, заяви Карадайъ.  И призова: „Там, където има нарушение незабавно да се отнеме т.нар. „златен паспорт”.

Мустафа Карадайъ цитира и позициите на Европейската комисия и на президента на САЩ Джо Байдън по тази тема.

Съгласуваните санкции ще сложат край на възможността на богати руснаци да получат за себе си и за своите роднини т.нар. „златен паспорт” и европейско гражданство, цитира лидерът на ДПС брифинг на Европейската комисия.

Американският президент Джо Байдън заяви по отношение на руските олигарси: „Присъединяваме се към европейските си съюзници”. Комисията LIBE в Европейския парламент заяви във връзка с мерките за ограничаването на т.нар. „златни паспорти”: „Схемите за гражданство срещу инвестиции са неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността”. Същото се казва и в съвместното съобщение на ЕК и на американския Държавен департамент – „предвиждат се и мерки срещу хората и образуванията, които способстват за войната в Украйна и вредните дейности на руското правителство. Премахва се покупката на гражданство, чрез т.нар. „златни паспорти”. А САЩ и Великобритания заявяват, че ще наложат отделно и собствени санкции, които вече имат такива гражданства или пребивавания, заяви още Карадайъ, цитирайки отделните позиции

Все по-неотложно и става приемането на текстовете на ДПС за проверка на всеки един конкретен случай от съществуването на механизма за гражданство срещу инвестиции до ден днешен, заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид. Той припомни сигнала, получен в пощенските кутии на депутатите от ДПС, който бе внесен от него в прокуратурата.

Днес подаваме допълнение към този сигнал, подписано от мен, съобщи Хамид. В сигнала се казва, че по време на интервю в радио К2 на народния представител Халил Летифов на 12 февруари 2022 г. чухме запис на интервю на министър-председателя Кирил Петков, в което той в качеството си на служебен министър на икономиката тогава, след като е разбрал, че има порочни практики със „златните паспорти”, е възложил на заместник-министъра на икономиката тогава Калина Константинова да извърши незабавна проверка по темата и да предприеме действия, каза Хамид Хамид. Той съобщи, че във връзка със законовите разпоредби – преходните разпоредби на Закона за българското гражданство, приети през март 2021 г., Министерство на икономиката е следвало да изготви наредба, която да осъществява пълен контрол и предварителен, и последващ, на всяка инвестиция, която е основание  за придобиване на гражданство или постоянно пребиваване.

Такава наредба нето е изготвена, нито е приета. Затова подаваме сигнал срещу служебния министър на икономиката Кирил Петков за бездействие, каза Хамид. И допълни: „Работата на съответните органи е да установят дали е налице престъпно бездействие по смисъла на Наказателния кодекс или престъпление по служба. Ние сме длъжни да допълним сигнала си до прокуратурата”.

Още веднъж настояваме всеки конкретен случай да се провери и да се установи дали наред с мнозинството китайски граждани има и руски олигарси, които са получили пребиваване или „златни паспорти”. И да се провери дали на върха на пирамидата, както се твърдеше в онзи сигнал, който получихме в пощенските кутии,  е лицето Стамен Янев или нагори има и други лица, категоричен бе Хамид Хамид.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност