Народно събрание

ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев

ДПС сезира прокуратурата за 13 дружества, свързани с медийно-енергийния олигарх Иво Прокопиев.

Днес сме тук, за да говорим за актуалната тема - цената на тока и кой обира в джобовете си парите на българските граждани и българския бизнес, заяви на брифинг в парламента зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов. В пресконференцията участваха още зам.-председателите на Движението и парламентарната му група Йордан Цонев и Халил Летифов.

Установили сме от публични регистри, че има 13 дружества, за които има свързаност с медийно- енергийния олигарх Иво Прокопиев. Също е видно пак от  публичните регистри, най-вече от годишните финансови отчети и всичко друго, което онлайн Агенцията за устойчиво и енергийно регулиране публикува, че „по време на тиранията на ДПС в институциите и регулаторите” - по негови думи, а именно 2010 г. насам, тези 13 дружества взимат средно годишно по 50 млн. лв. премии. Тоест от 2010 г. до 2021 г. тези 13 дружества, свързани с Прокопиев, са прибра.и от Фонд „Сигурност на електроенергийната система” малко над половин милиард  лева”, разкри Анастасов. Той поясни, че фондът се пълни от 3 места - такса задължения към обществото и 5%, отчисления от производителите, които директно влизат в сметките на ток на всички български граждани и на бизнеса. Също и от продажбата на емисии, които се явяват пари на българските граждани и за българските граждани.

Колко още правят тези дружества от продажбата на ток над този половин милиард лева ние само можем да гадаем. Както можем да гадаем и колко още други дружества са свързани с медийно-енергийния олигарх Прокопиев, изтъкна Станислав Анастасов. И допълни: „Виждаме, че има още много офшорни дружества, за които е трудно да установим собствеността им.”.

Прави впечатление, че когато КЕВР взе решение, което засяга цената, свързана с фотоволтаиците, се поиска оставката на Иван Иванов, изтъкна и Йордан Цонев, коментирайки въпроса с регулаторите, кой иска да ги овладява и откъде идва тиранията.

Ние ще сезираме компетентните органи в случая прокуратурата, съобщи Йордан Цонев.

„От анализа на публичните данни забелязахме, че има доста сделки, при които производители на ток, фотоволтаици, сключват сделки с търговци на ток, които пък продават после на борсата и поради сложността на схемата, не може да се установи с голяма точност има ли свързаност между определени дружества, които са производители и други, които са търговци на ток, ние ще сезираме прокуратурата по тази тема, подчерта Цонев. И обясни, че има съмнения за тези дружества относно свързаност с други, някои от които са офшорни компании. 

Тук има две теми по които ние ще сезираме прокуратурата да извърши съответните проверки чрез другите органи, каза зам.-председателят на ДПС. И обясни: „Първата е, че най-вероятно става въпрос за избягване на данъчно облагане. Втората тема е укриване на печалби. Тъй като виждаме, че във финансовите отчети на голяма част от дружествата има чувствителна разлика между декларирана печалба и приход. Много чувствителна разлика.”.

Това не може да се установи от друг, освен от компетентните органи. Затова ние ще сезираме компетентните органи да извършат тези проверки, за да е ясно на българското общество за какво става въпрос, категоричен бе Йордан Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност