Народно събрание

Д-р Хасан Адемов: Бюджетът на НЗОК е бюджет на застоя

Предложеният бюджет на Здравната каса е копи-пейст на бюджетите от последните години, в това число и на бюджета на ГЕРБ. Но с нови числа. Сега ние трябва да тълкуваме какво искате да кажете с тези числа. С тези думи народният представител от ДПС д-р Хасан Адемов, зам.-председател на парламентарната Комисия по труда, социалната и демографската политика, се обърна към управляващото мнозинство по време на дебатите върху внесените от кабинета разчети на НЗОК за 2022 г.

За първи път в най-новата история на българския парламент управляващото мнозинство предлага бюджет на НЗОК без управленска програма. Вероятно ще кажете, че има коалиционно споразумение, вероятно ще кажете, че там са разписани политиките за промяна, само че тези политики не можем да ги разчетем в предложения бюджет, няма ги и като числа, категоричен бе д-р Адемов. И обясни: "Това, което предлагате е: там, където сте идентифицирали някакъв проблем, го замеряте с допълнителен финансов ресурс. Тези 600 млн. в повече, които предлагате, ги предлагаха през последните години и колегите от ГЕРБ. Дали бяха 400, дали бяха 500, 600, винаги се предлагат допълнително средства в тази система, по няколко причини – увеличава се минималната работна заплата, има движение при осигурителните вноски, при осигурителните прагове и т.н."

"Подценени са приоритетите, които залагате тук. Тези 443 млн. са само за увеличението на минималната работна заплата и максималния осигурителен доход. От тук нататък вие в големия бюджет предлагате 8,2 млрд. инвестиционни разходи, предлагате увеличение на брутния вътрешен продукт с 4,8%, предлагате средния осигурителен доход да нарасне с 96 лева. Къде са тези пари, отразени в приходната част като здравни вноски? Няма ги!", каза д-р Хасан Адемов.

Бюджетът, който беше внесен от служебния министър на второто служебно правителство – Стойчо Кацаров, разполагаше със 120 млн. повече. Какво се случи за тези два месеца, че тези 120 млн. ги няма в този бюджет? Къде са тези 120 млн., които бяха предвидени от служебния кабинет? Някой друг министър сигурно ги е ориентирал в друга посока. Това са въпроси, на които трябва да има отговори, заяви народният представител от ДПС.

Въпреки увеличените с над 600 млн. разходи в бюджета на НЗОК, няма никакви гаранции, че българските граждани, осигурените лица ще имат по-добър достъп и по-качествено здравеопазване. Няма никакви гаранции, че изпълнителите на медицинска помощ ще имат по-добри доходи, ще имат възможности за по-добро кариерно развитие и по-добри условия на труд, ще имат възможности да работят с по-сериозна и модерна апаратура. Всички тези неща не ги виждаме в бюджета, каза още Хасан Адемов.

Прави се опит, изключително плах, да се увеличат средствата в извънболничната помощ. При увеличение на средствата в извънболничната помощ с 250 млн., трябва да си дадем отговор на въпроса имаме ли капацитет тези допълнителни средства да ги изразходваме. Добре е да променим съотношението между извънболнична помощ и доболнична помощ, каза още социалният експерт на ДПС.

Вие давате ли си сметка кой изнесе тежестта на борбата са Ковид кризата? Болничната помощ. И като награда ние им даваме най-малкия процент увеличение, възмути се д-р Адемов. Той постави много тежък проблем в системата на здравеопазването, който и в предложения бюджет не намери решение.

По официална информация доплащането в България извън публичните средства е 48%. От тези 48% 37,5% са за лекарствени продукти. Официалната информация е, че доплащанията в болничния сектор са 180 млн. А за лекарства знаете ли колко са? 3,5 млрд. Всяка година българският осигурен пациент заплаща тези допълнителни средства, заяви д-р Хасан Адемов. И се обърна към председателя на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров: "Така че бюджетът не е този, който казвате, г-н Гюров, от брутния вътрешен продукт. Като прибавим тези средства, става малко по-различен. Само че в европейските държави процентът, който се доплаща от гражданите, е съвсем различен от този, който се изплаща в България".

Ние от Движението за права и свободи няма да подкрепим този бюджет, защото вместо предложената и изговаряна през последните месеци промяна, наблюдаваме застой. Ние сме кръстили този бюджет "Бюджет на застоя", защото той няма нищо общо със заявените намерения, обобщи д-р Хасан Адемов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност