Народно събрание

Елхан Кълков: Бъркате добива на дърва за лични нужди с промишления дърводобив. Ще оставите ли хората да умират от студ?

Повечето народни представители в залата бъркате добива на дърва за лични нужди с промишления дърводобив. Като чуете сеч и си представяте, че някой отива на едно място и започва да реже дървета на гола сеч. Няма нищо подобно. Това заяви народният представител от ДПС Елхан Кълков по време на дебатите по второто четене на поправките в Закона за горите, внесени от ДПС. С тях количеството дърва за отопление, което хората могат да закупят за една календарна година, трябваше да се увеличи на 15 куб. м., както и да отпадне изискването за специално удостоверение за работа с моторен трион на онези, които извършват сечта на дърва за огрев. Промените бяха приети на първо четене, но на второ – не. Два гласа не стигнаха, за да бъдат одобрени поправките, помагащи на стотици хиляди хора.

Кълков покани депутатите в Родопите, за да видят на място как хората си добиват дървата за лични нужди без право на продажба.

Хората, които живеят на 1100 метра в Рибново, Доспат, село Мугла с 10 кубика пространствени дърва не могат да изкарат зимата, която е 8-9 месеца в Родопите, категоричен бе депутатът от ДПС.

Правите внушения, че промените се правят за кметовете. Искам да ви обясня технологията. Кметът на населеното място е човекът, който събира заявленията от хората, които искат да добиват дърва и ги предвижва към общината. Кметът на общината ги представя в съответното ловно и горско стопанство. Там, където живеем ние, нямаме общински гори. Хората се снабдяват с дървесина само от държавните и горски ловни стопанства, под контрола на съответните ловни и горски стопанства, обясни Елхан Кълков.

В района на Родопите общински гори няма. Има и други структури, който осъществяват контрол, като Изпълнителна агенция по горите, Югозападното държавно предприятие, допълни народният представител

И увери: „Никой родопчанин няма да си позволи да отиде без разрешително за сеч, без горския надзирател да е маркирал дървесината, да сече дървесината.”.

За хората, които живеят в планината топлината е по-ценна от храната. Защото без топлина няма как да изкараш зимата, заяви Кълков.

Той припомни, че миналата зима в село Мугла от студ починаха майка и син. Те не са има имали дърва.

А вие говорите, че това са малка група хора. Дори и едно семейство да остане без дърва в нашата Родина и се случи това, което се случи в Мугла, значи ние не сме си свършили работата. Това семейство може да бъде наш брат, сестра или близък човек, заяви Елхан Кълков.

В планината няма газификация, няма топлофикация, единственият начин на отопление е дървесината, каза още Кълков. И допълни: „Истинските природозащитници на гората са хората, които живеят в Родопите. Направете статистика и ще видите, най-малко пожари в България се случват в Родопите.”.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност