Народно събрание

Елхан Кълков: "Промяната" оскъпява дървата за огрев, създава спекула

Задължавате всички български граждани, които досега си добиваха дървата за огрев на корен, да притежават свидетелство за правоспособност на моторни триони. Какво постигате с това? С този въпрос народният представител от ДПС Елхан Кълков се обърна към депутата от ПП Александър Дунчев по време на дебатите в пленарна зала за поправките в Закона за горите.

Какво целите - още веднъж да оскъпим дървата?! Във всички населени места в планински и полупланински райони няма семейство без моторен трион. Няма човек, който да не може да борави с него. Сега вместо той да отиде и да си добие дървата със собствения си моторен трион, ще трябва да търси човек, който има свидетелство за правоспособност при работа с моторен трион, каза Кълков.

Аз живея в населено място с 2 000 души, такъв документ имат най-много 10-15 души. Това са хора, които работят в дърводобивните фирми. Те ще трябва да оставят работата си на обекта, който е спечелила фирмата в гората, за да тръгнат след май месец да добиват дървата на български граждани, които нямат достъп до гората, обясни народният представител от ДПС абсурдността на предложението на Дунчев.

Първо, 10 души няма да смогнат да осигурят дърва на 500 семейства. Второ, ако смогнат, ще започне наддаване: „Аз ще дойда на теб да ти набера дървата, но вместо 10 ще ти взема 30 лв.“. Създаваме спекула, категоричен бе Елхан Кълков. Той допълни, че този, който притежава свидетелство за моторен трион, няма как да дава и квитанция, касова бележка на тези хора, които ще му платят, за да отидат и да добият дърва.

Тук става въпрос за много български граждани, които добиват със собствени средства дървата за огрев. Г-н Дунчев е запознат, че най-големият проблем на горските стопанства в момента и в дърводобива като цяло е липсата на квалифицирана работна ръка. Сега тези хора след май месец ще ги вземем от фирмите и ще ги изкараме на черно да добиват дървата на съседите си, което ще бъде изключително порочно, каза още депутатът от ДПС.

Това на места ще създаде сериозни бунтове, не знам кой носи отговорност, обобщи Елхан Кълков.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност