Народно събрание

Ерджан Ебатин към министър Рашков: Да се притиска и да се създава дискомфорт в политическия опонент е в противоречие с човешката природа по отношение на това да има справедливост

Народният представител от ДПС Ерджан Ебатин изнесе факти за оказан натиск и тормоз от страната на МВР по време на предизборната кампания миналата година по отношение на настоящи и бивши местни активисти на ДПС във Варна. Народният представител зададе два въпроса към министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по време на парламентарния контрол.

"На 7 юли 2021 г. в град Варна, район „Христо Ботев“, господин Красимир Кабакчиев, който е местен председател на „Движението за права и свободи“, е привикан в полицията, за да подпише протокол, че няма да участва в схеми за купуване на гласове. Поради каква причина е направено това, на какво основание, какви са данните и доказателствата от страна на Министерството на вътрешните работи да се подходи по такъв рестриктивен начин по отношение на правата и свободите на отделната личност", попита народният представител Ерджан Ебатин и добави:

"В какво се изразява „наличието на достатъчно данни“, за да се стигне до това принудително подписване на протокол, уведомена ли е прокуратурата и какъв е резултатът, в крайна сметка - какво е установено за това лице".

След като министър Рашков отговори, че "тези действия, които ние сме предприели, са в контекста на Член 65, ал. 2 от Закона за МВР", Ебатин категорично възрази, че не е получил нито едно конкретно сведение за въпросното лице от гледна точка на това какво закононарушение е извършил.

"Твърдя, че това лице не е извършило тази конкретика и това действие не се е налагало", каза още народният представител.

Ебатин му припомни, че ДПС е особено чувствителна към тази тема, защото "демокрацията, правата и свободите са най-ценното нещо в българското общество".

"Заради това за нас е особено важно нито една държавна институция, министерство и ръководство на държавата да не си позволява да шантажира демокрацията, правата и свободите на личността. Затова и ДПС задава тези въпроси, за да разбере всяка една политическа партия, че ние държим за правата и свободите. И както ние държим, така всеки един министър и чувстващ себе си отговорен към правата и свободите на личността гражданин, трябва да се отнася към българското общество", заяви още Ерджан Ебатин.

Народният представител от ДПС зададе на министър Рашков и втори въпрос, свързан с оказан натиск и тормоз от страна на МВР по време на предизборната кампания.

"По време на предизборната кампания на парламентарни избори на 11 юли 2021 г. в район „Младост 2“, град Варна, област Варна, господин Алеко Тодоров Атанасов, бивш местен председател на ДПС, е подписал протокол, че няма да участва в схеми за купуване на гласове.
С намерението да проучим и осветлим този процес Ви питам: на какво основание и в какво се изразява наличието на достатъчни данни пак и на какво основание е подписал този протокол? И моля, когато се отговаря, да бъде за конкретния случай, за конкретна дата, за конкретния месец. Тези избори съм ги организирал аз. Знам, че е нямало нищо, свързано с купуване на гласове – твърдя го отговорно", заяви Ебатин.

След министърът каза, че ставало дума не за доказателства, а за предварителна информация, че лицето се занимава с лихварска дейност, депутатът от ДПС отговори:

"Ясно ми е, че по хипотезата на Закона може да привиквате всекиго и да го карате да подписва предупредителен протокол. Това е правено, включително и с мен от страна на едновремешното ръководство на МВР в лицето на господин Цветанов. Но това е политически инструмент да притискаш и да създаваш дискомфорт в политическия си опонент. Може да е облечен в законова форма и да намерите начин тук да го оправдаете, но това не означава, че ние нямаме своите чисто човешки и политически аргументи да не се съгласим, защото това е в противоречие с човешката природа по отношение на това да има справедливост".

"За да не си мислите, че някой от нас се заяжда с Вас и от ДПС го правим, аз искам да кажа още нещо по отношение на това, което беше направено миналата година. Справянето с въпроса за купуването на гласовете миналата година от предишния екип на Министерството, имаше своя успех. И затова моите хвалебствия по отношение на ръководството на Министерството, включително към министър Рашков. Но този въпрос няма касателство с въпроса за справедливостта. Защото аз работих този изборен процес и знаех всяка подробност по отношение на него, и Ви гарантирам, че нямаше казус с купуване на гласове от нито едно от лицата, които са работили в предизборната кампания за „Движението за права и свободи“. Сигурен съм в това, което казвам. И наистина пожелавам на Министерството на вътрешните работи в една бъдеща кампания да бъде на висота на отговорността на демокрацията", заяви още Ерджан Ебатин.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност