Народно събрание

Севим Али: Управляващата коалиция замразява социални плащания. ДПС е категорично против!

Управляващата коалиция замразява социални плащания. ДПС категорично не може да подкрепи този подход. Това заяви народният представител от Движението Севим Али по време на дебатите за удължаване действието на законите за държавния бюджет и за бюджетите на Здравната каса и на Държавното обществено осигуряване за 2021 г. до края на март тази година.

По време на предизборната кампания висши представители на днешната управляваща коалиция, в това число и премиерът, и министърът на финансите и министърът на труда и социалната политика обещаваха запазване и ръст на социалните плащания. Но тук виждаме разминаване между обещания и реално изпълнение на поети ангажименти, заяви Севим Али. И даде конкретни примери.

Минималната работна заплата се запазва на ниво от 650 лв., вместо обещаните 710 лв. Това засяга около 770 000 български граждани, които работят на минимална работна заплата, каза народният представител от ДПС.

Второ - ваучерите за храна остават 80 лева, вместо 200 лв. Тук обещанията бяха свързани с високите сметки за ток, парно, вода и идеята беше с тази сума от 200 лв. да може да се заплащат и режийни разходи, припомни Севим Али.

Трето - всички плащания по закона за семейните помощи за деца се запазват на същите нива до 31 март 2022 г. Замразява се и размерът на паричното обезщетение за отглеждане на дете до двегодишна възраст. Този проект обхваща 28 позиции със социални плащания, които биват замразени до края на март 2022 г., каза още депутатът. И подчерта: "Ние от ДПС заявяваме, че не можем да подкрепим подход на замразяване на социалните плащания особено при тези галопиращи нива на инфлация и ръст на цените в най-трудните зимни месеци."

Севим Али се обърна и към БСП. "Като част от управляващата коалиция миналата година обещахте на 2 047 000 български граждани, че няма да има нито една пенсия по-ниска от сумата, която са получили през декември 2021 г. Е, оказа се, че сте излъгали 1 073 800 пенсионери", заяви Али.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност