Народно събрание

Имрен Мехмедова: Предлагаме още 200 млн. лв. за подкрепа на земеделските производители

Още 200 млн. лв. в подкрепа на земеделските производители предложи от името на ДПС народният представител Имрен Мехмедова по време на второто четене на бюджета за 2022 г.

Земеделието се намира в безпрецедентна криза. Значително повишаване на цените на енергоносителите, торовете, суровините и материалите. Земеделците във всички сектори са в невъзможност да покриват своите разходи, каза Мехмедова.

Сектор животновъдство са с по-нисък темп на увеличение на цените на крайната продукция спрямо покачването на себестойността. В животновъдството доходността е отрицателна заради покачването на разходите за ел.енергия с около 55%, на разходите за фуражи – средно с около 30%. Като този процент варира при отделните животновъдства и достига до 45%, обясни народният представител.

В сектор растениевъдство ситуацията е аналогична. Цените на торовете отчитат най-рязкото си увеличение през последните 10 години, като повишението е над 250%. По-високите цени на препаратите за растителна защита са също голям проблем за овощарството и зеленчукопроизводството. Скокът на цените на газта и енергоносителите ограничават значително оранжерийното производство на зеленчуци в страната, а себестойността на продукцията е по-висока с около 45%, заяви Имрен Мехмедова.

Българските земеделски производители са в затруднена ситуация, която налага навременна и по-голяма по размер държавна помощ.
За съжаление, съседните на нас държави изпълниха своята функция да отговорят на спешната нужда на техните земеделски производители и да компенсират техните извънредни разходи, за да могат да развият своята дейност и да консумират произведена в тяхната страна продукция. Време е да направим това и в България, категорична бе Мехмедова.

Призовавам ви да подкрепите предложението ни, за да запазим нашето родно производство и нашите родни стада. Тази помощ е нужда, за да запазим живи нашите селски райони, призова народният представител от ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност