Народно събрание

Мукаддес Налбант: 10% повече пари за читалищата. Сега е моментът да докажем, че сме патриоти!

Стандартът за финансиране на читалищата да се увеличи с 10% над предвидените в бюджета предложи народният представител от ДПС Мукаддес Налбант по време на второто четене на разчетите в държавната хазна.

Тук и сега е моментът да докажем, че сме патриоти, призова пленарната зала да подкрепи увеличението Налбант.

Първото читалище в България е открито преди 166 години - доста преди Освобождението. Читалищата са в регистъра на ЮНЕСКО за добри практики, напомни Налбант.

Да, ние в комисията по култура изслушахме и се запознахме се с проблемите на Операта, на Народния театър, на Филхармонията, на музеите, на Народната библиотека - прекрасни културни институции, които имат своите финансови проблеми, каза Мукаддес Налбант. И допълни: "Но уникалното, което имаме и което го няма никъде по света, са българските читалища. Те трябва да живеят, защото в тези читалища е културният, духовният, социалният живот на над 2600 населени места. Толкова са читалищата в момента.".

И ако ние наистина искаме да опазим нашата идентичност в културата, ако искаме да запазим не само музеите, нека не позволяваме читалищата да се самозакриват или да бъдат закрити, апелира Налбант.

Тя прочете писмо от представителите на българските читалища. "С увеличението от 10,3% размерът на една субсидирана читалищна бройка става 12 666 лв. на година, което прави всеки месец по 1055 лв. Минималната работна заплата от 710 лв. от 1 април 2022 г. със съответните осигуровки и данъци е в размер на 923 лв. Чиста сума за получаване от читалищен работник - 505 лв. В сумата, която остава - приблизително 200 лв. на месец, са включени всички останали разходи.", пишат читалищните работници.

В тези отдавна неремонтирани сгради се правят събори, събират се танцови състави, хорове, извършват се ритуалите, традициите, читалищата са място, където е социалният живот на всяко населено място извън големите градове, каза народният представител на ДПС и призова колегите си и министъра на културата да подкрепят предложението на Движението.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност