Народно събрание

Йордан Цонев: Главните цели на бюджета са да се понижи рискът от дългова криза и да се стабилизират публичните финанси

След три години политическа криза, две от които с пет проведени избора и тежка политическа нестабилност, почти се удвои публичният дълг и бяхме изправени на ръба на дълговата криза. Основните цели сега са да свалим дефицита до 3 процента, да се понижи рискът от дългова криза и да се стабилизират публичните финанси. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на дебатите по проектобюджета за 2023 г. ПГ на ДПС подкрепи на първо четене предложените от финансовото министерство разчети.

Трите процента дефицит не са свързани само с еврозоната. Освен всичко друго са и допуснати от Маастрихтските критерии, защото те отговарят на растежа в икономиката и не са натрупване на дълг, припомни Цонев.

В последните година и половина в Европа основният вектор, по който се движи политиката, не е икономиката, не е състоянието на финансите, банкови системи и т.н., а е военнополитическият, геополитическият вектор. Ако направите анализ ще видите, че социалните фактори, социалните вектори в Европа също са пренебрегнати и има ситуации, в които ние трябва да разглеждаме конкретните стъпки и действия с оглед на тези вектори, посочи зам.-председателят на ДПС.

Ако ние се движим от този вектор, най-доброто, което можем да направим, е от една страна да минимизираме рисковете, включително от дългова спирала, а от друга - да бъдем адекватни на политиката, която водят нашите партньори от ЕС и НАТО. Тази политика е подкрепа на военните усилия на Украйна, подкрепа на военнопромишлените комплекси и повишаване на отбранителните способности, и тази политика съвсем очевидно не е ординарната политика, която се води в мирно време, обясни Цонев.

Той даде няколко примера. Последните две години в условия на политическа криза ние тук се упражнявахме как се съставя бюджет без мнозинство, което ще го изпълнява. Резултатът знаем какъв е - трансферът към пенсионната система е 10.7 милиарда, почти половината от разходите за пенсионната система, припомни народният представител от ДПС.

Разходите за издръжка също се увеличиха значително, защото когато няма кой да носи отговорността за изпълнението на бюджета обикновено властва Цар популизъм, всички искаме да дадем без да се съобразяваме от къде ще дойдат парите. Без да се съобразяваме, че това е дълг, който ще се връща. Той ще се отрази на икономиката, и на кредита, и на всички останали системи, посочи още Цонев.

Ние от ДПС приветстваме това, че при анализа е отчетена ситуацията в Европа, ситуацията в страната и главният риск, пред който е изправена българската икономика и българската финансова система - да не влезем в дългова спирала. Начинът, по който са решили кабинетът, финансовият министър и неговият екип това да се случи, би могъл в една друга обстановка да бъде доста повече критикуван. Но в тази, бихме могли да кажем, че той е балансиран, заяви Цонев

Защо е балансиран? От една страна са увеличени очакванията за приходите, от друга - някои разходи са намалени, като фокусът е да бъдат намалени повече капиталовите разходи, за които така или иначе няма готовност и по-малко социалните плащания, за да е по-мек ударът върху населението при това балансиране на бюджета, макар че 3 процента дефицит не е балансиран бюджет, но все пак е някаква фискална консолидация, обясни Цонев.

Правейки този анализ ние от ДПС някъде гласувахме „против“ - в комисиите, които са специализирани в отделни области предвид недостига на средства там, а в бюджетна комисия гласувахме „въздържал се“, като уточнихме защо. Но, допълнителният анализ, който направихме в последните дни, който е изцяло политически, ни наведе на мисълта, че е по-добре да подкрепим този бюджет с всички тези обяснения, които ви дължим като зала, и които дължим на нашите и на всички избиратели, каза Цонев.

Ако се усмихвате, нека да ви кажа, това е и подкрепа за излизане от политическата криза. Харесва ли ни кабинетът или не - повече не ни харесва да няма кабинети, подчерта народният представител от ДПС. И допълни: "Докато дочакаме „Възраждане“ да си направи сама кабинет сигурно страната ще е с гръцкия дълг. Да, да, може да се обзаложим. Не бъдете на крилете на надеждата и радостта. Българският народ е достатъчно умен да не ви даде тази свобода. Самички сънувате розови сънища как сами управлявате…".

Сега сериозно. По-добре да подкрепим и да стабилизираме някак си това управление, независимо дали ни харесва или не. По-добре да се опитаме да го коригираме, по-добре да дадем възможност наесен да се състави един по-реформаторски бюджет, който да отчете и новите тенденции в икономиката и в Европа, и в България и по този начин да вървим към нормалност, заяви още Йордан Цонев.

Това, в което сме, е ненормалност - на политическата ситуация, на политиката, цялата страна не може да понесе повече движения в тази посока. Затова ние решихме и подкрепяме този бюджет с, разбира се, тези условности, които казах. В други случаи бихме били много, много по-критични, бихме подложили на макроикономически анализ дали една мярка или друга е изпълнима, дали е достатъчно ефективна и т.н. Но, в този случай смятам, че трябва да гледаме по-голямото. А по-голямото е да стабилизираме страната и публичните финанси, защото при политическа нестабилност видяхте кое пострада първо. Първо пострадаха бюджетът и публичните финанси, дефицитите, дългът и всичко онова, за което говорим, категоричен бе Цонев.

Ние подкрепяме този бюджет и с още едно условие - без да нарушаваме този макроикономически баланс с 3 процента дефицит ще се опитаме да направим предложения, които да бъдат разумни и да подкрепят някои от най-уязвимите сектори. Както вече казах такъв е секторът на сигурността - не защото е бил уязвим през целия преход, а защото сега сигурността е сложена на карта. Повече от всякога имаме нужда от осигурени, доволни и стабилни служби и армия, отколкото в мирно време, категоричен бе Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност