Народно събрание

Йордан Цонев: ДПС предложи в Европарламента до 2030 г. да спре изцяло употребата на руски газ в Европа

Движението за права и свободи от 2016 г. прави много сериозни предложения в посока енергийна независимост. В нашата програма имаше предложение за зелена икономика, за зелена енергия. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Йордан Цонев по време на дебатите по доклада на временната комисия за проверка на обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром експорт“ и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“.

Ще отида малко по-далеч, нещо което не сте длъжни да знаете, но да го кажа на залата. От всички български евродепутати единствено тези от Движението за права и свободи и скандинавските депутати внесоха предложение в Европейския парламент до 2030 г. да се преустанови въобще употребата на руски газ. Това не го знаете нали, подчерта Цонев.

Диверсификацията на газа е правилният път. Извън всякакво съмнение е, че трябва да търсим алтернативни доставки. Ние от ДПС сме го заявявали многократно, каза още народният представител от ДПС, репликирайки Мартин Димитров.

Не можем да приемаме безобразия и да излагаме на риск икономиката и нормалното функциониране на държавата и битието на хората, допълни Цонев.

Ако ще правим алтернативни доставки на покупка на друг газ, който пак е руски газ, само че с посредници, това не е решението. А точно за това става въпрос. Ако ще търсим алтернативен газ, ние трябва да търсим и алтернативни пътища, по които той да дойде, защото, за съжаление, още не е измислено как да дойде по въздуха, коментира още Цонев.

Ако ще търсим втечнен газ, трябва да кажем точно и ясно къде пристига той, колко свободни мощности има там, колко сме договорили, на коя дата, какви количества пристигат. Всичко друго са лъжи, категоричен бе народният представител от ДПС.

Аз съм на ясно, че този кабинет тръгна с лъжи, че лъжата му стана норма. Но в никакъв случай не бива да се съгласяваме с лъжи на гърба на български народ и на българския бизнес, призова Цонев.

Слушах министър-председателя - млад човек, който говори глупости за някакъв валутен риск. Тук става въпрос за кореспондентска сметка, която е била в Сити банк, а сега ще е в Газпром банк. Къде е валутният риск? Смяна на плащането - ама то е същото плащане. Пак в долари, пак същата цена, пак всичко е същото. Казвам това, не защото искаме да сме зависими от руския газ, а защото едно нещо, когато се прави, трябва да се върши по възможния, а не по невъзможния начин, обясни Йордан Цонев.

Възможният начин беше този, който показаха другите страни. Нищо не пречеше през май да си напълним хранилището в Чирен и тогава да ритаме канчето. Темата освен, че мирише на страшна безотговорност и е корупционна. Категорично е корупционна, подчерта Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност