Народно събрание

Йордан Цонев: За да се решат проблемите на хората - евроатлантическо мнозинство и правителство

Решаването на проблемите на хората минава пред решаването на политическата криза. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев, заместник-председател на ДПС, след консултациите с излъчените от ГЕРБ-СДС медиатори за разговори с партиите - президента Росен Плевнелиев (2012-2017 г.) и президента на Атлантическия клуб Соломон Паси. В срещата участваше и зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид.

Консултации1

Решаването на политическата криза минава през съставяне на мнозинство и правителство. Ние смятаме, че това мнозинство трябва да е евроатлантическо, защото там се намират инструментите, с които можем да решим сигурността и икономическите проблеми, категоричен бе Цонев.

Много интересна дискусия с конкретни въпроси. Президентът Плевнелиев и г-н Паси се бяха подготвили много добре и искаха да разберат какви са позициите и вижданията ни по основните проблеми, съобщи след срещата в Народното събрание Йордан Цонев. И заяви: "Ако очаквате конкретен отговор за коалиции и възможности, ще ви разочаровам. Разговорът беше много концептуален и ние изразихме своята позиция.".

Консултации2

Три акцента, поставени от ДПС в срещата, посочи зам.-председателят на Движението.

Първо - нужен е диалог между политическите субекти. ДПС настоява за това от 2016 г. Без разговори нито един проблем не може да бъде решен, каза Цонев. И даде за пример трите дни на първото пленарно заседание, в което се избираше председател на НС.

Второ - решаването на проблемите и на всички кризи започва от решаването на политическата криза, подчерта Йордан Цонев.

Трето - за да се решат проблемите на хората с инфлация, доходи, енергоносители, проблемите на бизнеса, за да се гарантира сигурността и стабилността в контекста на войната в Украйна, трябва да имаме инструменти, категоричен бе Цонев. И посочи: "Без никакво съмнение това са инструментите, които ни дават съюзите, в които членуваме. Без военните инструменти на отбранителния съюз НАТО ние не можем да осигурим сигурността на държавата и на българските граждани. Без икономическите инструменти на ЕС не можем да решим нито енергийната криза, нито инфлацията, нито доходите, нищо.".

Ние извеждаме пред скоби членството ни в ЕС и НАТО. И заявихме, че сме за търсенето на възможности за съставяне на идейно хомогенно евроатланнтическо мнозинство, каза народният представител.

Йордан Цонев съобщи, че ДПС е изразило своето разочарование от факта, че от 7 партии в Народното събрание 4 са с явно изразена проевропейска и пронатовска идеология, но не си говорят. Тези партии имат 173 депутати. Но с абсолютно измислени причини, не разговарят.

Корупцията е проблем за целия ЕС, но тя се посочва не от политиците, а от съдебните органи. Ако събедните органи имат проблеми, те не се решават с погазване на Конституцията и законите, а с промяна на условията на всичко онова, което трябва да се направи, каза Цонев.

Представихме нашия проект за конституционна реформа от миналата година. И г-н президентът Плевнелев, и г-н Паси бяха изключително озадачени, че такова нещо изобщо не е артикулирано. Дори казаха: "Това е същинската съдебна реформа", съобщи още Йордан Цонев.

На журналистически въпрос дали посоченото от ДПС евроатлантическо правителство трябва да бъде с експертен или с политически профил Йордан Цонев отговори: "Ако има воля за разговори, би могло да бъде и с партиен. Представете си четирите партии със 173-ма депутати - какъв е проблемът да има дори и партиен кабинет, да носят отговорност. Те дори можат да направят и конституционна реформа, ако е нужно и където е нужно".

Попитан дали ДПС са привърженици на конституционна промяна, която цели президентска република и дали Движението подкрепя връщането на хартиената бюлетина за смесено гласуване с машинния вот Цонев отговори: "Не сме привърженици на президентска република. Ние сме привърженици на парламентарната република и то отявлени привърженици. А за хартиената бюлетина въпросът е по-широк: имаме ли доверие в избирателния процес? ДПС няма доверие в избирателния процес. След всичко, което се случва с машините - кодове, контрол и т.н., ДПС няма доверие в изборния процес, който се осъществява с тези машини по този начин.".

По повод бюджета за 2023 г. Йордан Цонев коментира: "Нашето мнение е, че без формиране на стабилно мнозинство, което да поеме отговорност за политиките в бюджета, не трябва да приемаме бюджет, защото ще направим грешка и още повече ще подкопаем финансовата стабилност по популистки причини. Затова, ако не може да се състави мнозинство, е по-добре да удължим мерките от този бюджет за известно време без да приемаме нов бюджет, защото ще рискуваме много. Приемане на бюджет без ясно мнозинство, което да носи отговорност, е икономически и финансов волунтаризъм.".

На срещата е било обсъдено и въвеждането на еврото. "Изразихме категоричното си съгласие и нашата позиция от десетилетия е такава - че ние трябва да станем членове на еврозоната, защото тя носи само позитиви", подчерта Йордан Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност