Народно събрание

Йордан Цонев: Имаме институционален блокаж. Поемам отговорност, за да отпушим работата на парламента

Приех номинацията за председател на Народното събрание в тази тежка ситуация, защото идеята на ПГ на ДПС беше в условия на много остра конфронтация между двете първи парламентарни сили третата да поеме отговорността и да отпушим процеса. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев в реч от трибуната на парламента. Трети ден депутатите избират председател на парламента.

За разлика от колегата Кристиан Вигенин, нямам притеснения откъде би могла да дойде подкрепа. Кристиян Вигенин бе 4 години външен министър с мандата на ДПС. Няма нищо страшно, каза Цонев.

В първия ден тук от името на ПГ на ДПС се обърнах към потенциалните кандидати за председател на НС и казах, че имаме две условия. Първото е кандидатът да знае, че пръв между равни не означава началник на равните. Второто е да знае, че равните са равни, заяви Цонев.

В тези два дни имах възможност да говоря с много колеги, журналисти, приятели съмишленици и хора, които не споделят идеите на моята партия. Всички питаха защо се случва това в Народното събрание, каза още Цонев. И допълни: „Толкова големи са окопите, които изкопахме, че сега не можем да излезем от тях.”.

За първи път в 32-годишната нова история имаме институционален блокаж. Толкова е абсурдна ситуацията, че създателите на Конституцията дори не са си помислили да предвидят такава ситуация. Толкова са смятали, че изборът на председател е надполитически. А ние го превърнахме в най-политическия, подчерта Йордан Цонев.

Разбирате ли докъде стигна конфронтацията? Не можем да изберем един от 240 достойни хора. Ако смятате, че с това ще оправим държава, отговорът го получихме в тези два дни – смятат ни за луди, продължи Цонев. И изтъкна, че депутатите няма как да обяснят на хората, че блокират най-важната институция по политически причини.

По тази причина приех номинацията и знам за какво става въпрос - 25 години от 32-годишната ми политическа кариера са минали в тази зала. Понякога трябва да се поеме отговорност, може да е за дни, може да повече, подчерта народният представител. Той изтъкна, че винаги е защитавал институцията, защото без нея няма държава, тя не може да функционира.

В началото на политическата си кариера имах щастието за бъда до д-р Петър Дертлиев. В изборната нощ за ВНС ние от СДС загубихме изборите и плакахме. А той ни каза: Момчета и момичета, не плачете, на България й предстои много дълъг път, а на дълъг път се тръгва с малка крачка. Вчера извървяхме една малка крачка, нека и днес да направим още една, защото на България и предстои дълъг път за излизане от кризата, призова Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност