Народно събрание

Йордан Цонев: Криптоаферата Nexo нанася тежка репутационна щета на IT сектора ни

Криптоаферата Nexo нанася тежка репутационни щета на IT сектора, който се развива много бурно. Неговият дял в брутния продукт все повече нараства. Той е вече над 12 процента. Повече от 80 000 души са заети в този бранш. Това заяви зам.-председателят на 48-ото НС Йордан Цонев по време на дебатите за създаването на Временната парламентарна комисия, която трябва да установи всички факти и обстоятелства относно дейността на Nexo и Nexo Капитал, свързаните с тях фирми и финансираните от тях политически партии и юридически лица.

Стартът на бума в този сектор беше даден с 10-процентните данъци, припомни Цонев. Не с някакъв закон, а с 10-процентните данъци, защото ИТ специалист, когато получава 20 000 хиляди лева или 20 000 евро заплата, навсякъде в Европа и света от тези 20 000 му вземат поне 25 процента, а в България са 10 на сто, каза зам.-председателят на ДПС. Същото е с отчисленията от печалбата на ИТ фирмите.

Всички знаят, че това е дело основно на ДПС. И ние, когато го правехме, знаехме, че това ще бъде конкурентно предимство на българския бизнес пред целия европейски и световен бизнес. Така се и оказа. Така че, щетата върху репутацията на българските ІТ специалисти и българският ІТ бизнес е много сериозна, изтъкна Цонев, припомняйки приемането на плоския данък.

В реплика към депутата от ГЕРБ-СДС Любен Дилов-син относно разследването на КТБ като пирамида, Йордан Цонев поясни, че именно високите лихви, които КТБ предлагаше, са почти сигурно доказателство, че става въпрос за измама или за пирамидална финансова структура.

Асен Василев говори по темата, че държавата не е платила нищо по КТБ. Затова ще ви кажа какво плати държавата. Тя даде заем на Фонда за гарантиране на влогове с лихви и Фондът го върна от вноските на банките, банките платиха масрафа, както се казва, на пирамидата КТБ и на беглеца фараон в Югославия, в Сърбия, простете, поясни Йордан Цонев.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност