Народно събрание

Марио Рангелов с въпрос към министър Шишков за пътната връзка между Плевен и магистрала "Хемус"

Въпрос за пътната връзка между Плевен и магистрала "Хемус" зададе народният представител от ДПС Марио Рангелов на регионалния министър Иван Шишков по време на изслушването му в парламента.

Г-н министър, от Вашето изложение разбрахме, че Лот 3 в частта си детелината на пътния възел в Плевен е на над 40 процента изпълнение, но се забавя изпълнението на Лот 2. Предприели ли сте някакви мерки, за да може процентно да се догони изпълнението на Лот 2 в определения срок 2024 година, попита Рангелов.

Народният представител от ДПС съобщи, че от години се обсъжда и изграждането на обходен път, свързващ магистрала „Хемус“ с Плевен, като от първоначалните 8 варианта се е стигнало до два - син и червен, по-къс и по-дълъг.

Но комуникацията между институциите зацикля, заяви Рангелов и подчерта, че пътят е изключително нужен на Плевен и региона.

В момента през центъра на Плевен минава тежкотоварният трафик от региона, каза още Рангелов и попита кога ще бъде направен обходният път, за да се развиват градът и областта.

Лот 2 е най-назад в строителството, защото най-късно е възложен, отговори министър Иван Шишков.

Относно връзката с Плевен той заяви, че проблемът е в липсата на цялостно планиране и на построени магистрали. Ако имахме строяща се магистрала до Търново и от Търново до Русе, проблемът с тежкотоварното движение, което минава през Плевен, нямаше да съществува, категоричен бе Шишков.

Министърът обясни: "В момента поради липсата на изцяло изградени магистрали ние инвестираме допълнително в рамките на нашата бедност като пътища в обходи на градове, за да облекчим проблема на самите градове, което естествено е неизбежно. А в действителност, ако имахме построени всичките магистрали, част от това строителство, което сега се налага да правим, щеше да е излишно и транспортната свързаност в България щеше да е коренно различна.".

Пътят от София към Плевен също е в много лошо състояние. В момента се прави процедура, за да бъде възложен основен ремонт, съобщи Иван Шишков.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност