Народно събрание

Министър Илин Димитров в отговор на Небие Кабак: Очакваме сезонът да задмине с 5 процента рекордното лято 2019

Очакваме много силен летен сезон, който ще бъде 5% по-силен от последния рекорден сезон - през 2019 г. Това ще е продължение на успеха по време на зимния сезон, в който по данни на Световната организация по туризъм, сме на шесто място по възстановяване с 23% ръст спрямо последната предковидна година.

Това заяви министърът на туризма Илин Димитров в отговор на въпрос на депутата от ДПС Небие Кабак, която му припомни, че секторът прави значителна част от БВП и осигурява препитание на стотици хиляди българи и го попита каква е готовността за стартиране на летния сезон. Въпросите й бяха в рамките на парламентарния контрол .

Направихме активна рекламна компания на целеви пазари в Полша, Германия и Израел като включихме роуд шоу. В националната кампания не въртим клипове, а разказваме истории на красиви кътчета в България. Работим активно с наемателите и концесионерите на плажове за подобряване на качеството на услугите. Това лято ще имаме рекорден брой плажове със син флаг, което е белег, че отговарят на възможно най-високите стандарти, свързани с безопасност, качество на морската вода, брега и крайбрежната зона, отговори министърът.

Кабак го попита от кои държави очакваме туристи.

Илин Димитров каза, че по данни на летище Бургас се очаква над 19% ръст спрямо миналата година, а на летище Варна нарастването ще е с 24%, като се очакват туристи от Германия, Полша, Израел, от всички традиционни пазари, както и от държавите около нас.

Депутатът от ДПС поиска информация и за броя на неохраняемите плажове по Черноморието.

Според министъра те са 99: област Добрич – 19, област Варна – 26, област Бургас – 54. Димитров добави, че вече е направена и първата карта за воден травматизъм, която събира всички места с инциденти, свързани с удавяния. Той очаква да се засилят там програмите за водно спасяване.

Тъй като неохраняемите плажове остават изцяло ангажимент на общините, провеждани ли са срещи между общините и Министерство на туризма, за да се направи така, че с общи усилия да се намери решение за подпомагане на дейности по обезопасяването и поддържането им, попита Небие Кабак.

Илин Димитров отговори, че работят с всички общини и областни управители за осигуряване на водноспасителната дейност на неохраняемите плажове.

Нашата цел е ние да ги смъкнем до максимално малко число. Но има плажове, към които няма интерес, припомни министърът.

Небие Кабак го попита дали е осигурен необходимият капацитет на медицински персонал за спешна помощ.

Министърът отговори, че са намерили трайно решение на проблема. Министерството е подписало меморандум за сътрудничество вече с  няколко морски общини и „Пирогов“.

Много се надявам прегледите по 700 лв. и инжекциите по 2000 лв. да спрат, защото това отблъсква туристите. Вече имаме медицински пункт в Приморско по този меморандум. Миналата година командировахме 12 екипа, а тази година ще има и нови четири по Северното Черноморие., каза Димитров

Небие Кабак попита колко полицаи ще са командировани за охрана по Черноморието.

Това ще са 450 полицая, като ще има и 16 чужденци - румънци, гърци и чехи, отговори министърът.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност