Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Вотът за забрана на "ин хаус" процедурите показва кой наистина се бори с корупцията. Днес истината излиза наяве!

Ние от Движението за права и свободи казахме, че ще се опитаме да изобличим всички лъжи, независимо от къде идват и на каква тема са. Лъжите се изобличават най-добре чрез изясняване на фактическата картина или чрез промени в съответните закони, които засягат темите, по които се лъже. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите по предложения от Движението проект за промяна в Закона за обществените поръчки, с който се слага край на порочните "ин хаус" процедури, за които България бе критикувана от Европа. Проектозаконът е внесен от Карадайъ и колегите му народни представители Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Такава беше и тази тема. Предизборната кампания на сега управляващите под мотото нулева толерантност на корупцията имаше основен аргумент и конкретика „ин хаус“ процедури. Дори спряха предвидените средства за изграждане и поддържане на пътната инфраструктура, припомни Карадайъ.

Това не е нещо ново в българската политика. През 2009 година дойдоха едни управляващи със същата мантра - борба с корупцията и всичко онова, което се е случвало преди тях, бе наречено корупция, с която те щели да се борят. Само че, и те направиха същото, на което бяхме свидетели през 2021 г. - спряха средствата и парите на вече проведени процедури за публични инвестиции за около 1 млрд. Сега също са за около 1 млрд. лв. Тоест, нищо различно като политическо поведение, заяви лидерът на ДПС.

Ние през целия този период от 2009 г. до сега говорихме за промяна. И сега на власт уж дойде промяната. Но тя се оказа самоназовала се промяна, която ако е промяна, е промяна от лошо към по-лошо. Защото разбираме, че една процедура или една сделка е корупционна за тях, ако в нея не участват Кирил Петков, Асен Василев или Бойко Рашков, подчерта Карадайъ. И припомни: "Така беше и през 2009 г. - всичко беше корупция, ако в нея не са участвали, примерно Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Искра Фидосова или някои други.".

Именно за философията на законопроекта и начина на водене на политика в държавата говорим в момента, каза той.

Вчера и днес, колеги, пак се наслушахме на същите клишета - за корупция и борбата с нея, за потенциалния риск от корупцията. Корупция обаче има там, където има власт. И днес, когато Кирил Петков, Асен Василев и Бойко Рашков говорят за корупция, потенциалният най-висок риск за корупция е при тях. Но клишетата си продължават и по адрес дори на хора, които 12 години не са били на власт. Те биват обвинявани в корупция, продължи Мустафа Карадайъ, подчертавайки, че по този начин нещата в държавата няма да се оправят.

До вчера кабинетът не беше корумпиран. Сега обаче министрите, предложени от ИТН, които подадоха оставка, се оказаха корумпираните министри. А те от друга страна, посочват факти в публичното пространство - документи и протоколи, но на фактите не трябвало да се обръща внимание. Затова, както заявихме, ние ще изобличим лъжите. И ще се опитаме да върнем нормалността в българската политика и в Народното събрание, категоричен бе Карадайъ.

Ние ще продължим да го правим и този законопроект е един ярък пример за затова. "Ин хаус" процедурите бяха корупционни, когато не се правеха от Асен Василев, Кирил Петков и Бойко Рашков. Но, когато идва техният ред да носят отговорността за определени дейности в държавата, вече не са корупционни сделки. По същия начин беше и за „златните паспорти“. „Лъжа се на алангро“ - цитат, но, когато се предлага законопроект за забраната им: чакайте, сега какво стана, заяви Мустафа Карадайъ, препращайки към реакцията на премиера Кирил Петков, когато ДПС внесе законопроекта за премахване на инвестиционното гражданство.

Оказа се, че точно, тези които лепят етикети за корупция на своите политически опоненти, са в схемите за „златните паспорти“. Изтеглиха един от колегите си от прожекторите, като си мислеха, че като го оставиха в ББР и го направиха съветник, то не се вижда от хората, че не е излязъл от властта, каза Мустафа Карадайъ.

Така беше и с ББР. Едни лъжи се ръсиха от служебния тогава министър на икономиката Кирил Петков, обаче неговият подпис седи в документ, който е в сайта на Народното събрание, че е лъгал в публичното пространство. Така беше и за газопроводите, впрочем, днес поздравления и благодаря ви, колеги. Взехме решение да има временна комисия, която да изследва всички факти и обстоятелства. Защото само истината може да изобличи лъжите, които ръсят днес управляващите, продължи лидерът на ДПС.

Моят апел към вас, уважаеми колеги народни представители, е, ако сте били искрени в предизборната си кампания, че „ин хаус“ процедурите са корупционна схема, би било редно да подкрепите предложените от Движението за права и свободи промени в закона. Обратното - ако вие не подкрепите тези предложения, които сме направили за премахване на „ин хаус“ процедурите, ще ви помоля да излезете пред българските граждани и да им се извините, че ги лъгахте досега, призова Мустафа Карадайъ.

Днес истината излиза наяве, заключи лидерът на ДПС.

Законопроектът на ДПС получи подкрепата само на депутатите от Движението.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност