Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Да следваме стъпка по стъпка процесите без да ги предпоставяме и изпреварваме. В диалог да подредим системите в държавата, за да функционират

По-добре в такава сложна ситуация да следваме стъпка по стъпка процесите без да ги предпоставяме и изпреварваме, ако искаме нещо да се случи. Това коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в кулоарите на парламента.

По думите му, ако идеята е да се саботира всяка една възможност, ще се провали всичко, което може да се случи.

Попитан какви експерти е готово ДПС да излъчи при съставянето на експертен кабинет, Карадайъ заяви: „Не само ние от ДПС казваме, но и другите политически сили казват, че при нас има добри експерти. Не че при другите няма, във всички партии има добри експерти.”.

Ние ще се отнесем много сериозно към въпроса, каза Карадайъ. Оперативните програми и Планът за възстановяване и устойчивост закъсняват не само заради това, че в последните дни нещо не се върши. Ако си спомняте, оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост трябваше да се разпишат до края на 2020 г., да се изпратят в Брюксел, да се договорят до пролетта на 2021 г. и да тръгнат да се реализират. Така, както направиха Гърция, Полша, подчерта Мустафа Карадайъ. И припомни, че ДПС призова още през есента на 2020 г. да излъчването на експертно правителство, което да подготви оперативните програми и ПВУ.

Виждаме в момента различни държави, дори със силни икономики като Германия, които реализират своите оперативни програми. А ние в България знаем, че откакто сме членове на ЕС, основните инвестиции в България се случват чрез еврофондовете. В момента тази висока инфлация, която имаме в България, се дължи и на липсата на инвестиции, обясни Мустафа Карадайъ.

"Една голяма част от икономическите проблеми ще се решат чрез инвестиции, а не чрез популизъм. Закъснението от две-три години по ПВУ можем да го компенсираме и преодолеем с хора, които са наясно с процесите в Брюксел. Това го казахме и на срещата с ГЕРБ, така трябва да ускорим процеса. От Плана за възстановяване една стотинка не е изхарчена целесъобразно", допълни Карадайъ.

Той призова политиците да се отнесат с разум и отговорност към проблемите.

"В диалог да намерим изход от политическата криза и да подредим системите в държавата, за да функционират - законодателната власт не функционира, няма редовна изпълнителна власт и съдебната власт има сериозни проблеми", категоричен бе Мустафа Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност