Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Когато ДПС участваше в управлението, дългът на държавата бе стопен от 17 млрд. лв. на 1 млрд. лв. Сега се трупат по 2 млрд. лв. дълг годишно!

  • Премълчаването на агентите на бившата Държавна сигурност е равносилно на прикриване, подчерта лидерът на ДПС

ДПС ще подкрепи на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, внесен от "Демократична България". Това съобщи в пленарна зала лидерът на Движението Мустафа Карадайъ. Проектът предвижда Комисията по досиетата да проверява и обявява лица за агенти бившата Държавна сигурност не само веднъж, а многократно.

Ще подкрепим този законопроект, не защото решава въпросите, свързани с инфлацията и галопиращите цени или решава въпросите на малките земеделски производители, които се унищожават в момента. Не защото подобрява социално-икономическата среда и начина на живот на българските граждани. Това са актуалните въпроси на българските граждани днес, заяви Карадайъ.

Той припомни, че именно Движението за права и свободи е инициатор за създаването на новия модерен закон за обявяване на сътрудниците на бившите тайни служби. Той е факт благодарение на ДПС.

Мустафа Карадайъ изтъкна заслугите на ДПС през над 30-годишния преход.

След приватизацията през 2001 г. нетният дълг на страната при разбита икономика беше над 17 млрд. лв. От 2001 до 2009 година Движението за права и свободи участваше във властта и могат да се проверят данните - нетният дълг 2009 г. е около 1 млрд. лв. Средно по 2 млрд. лв. дълг са се връщали в тези 8 години, когато Движението за права и свободи е участвало във властта, подчерта лидерът на ДПС.

След това за сравнение може да се види, че примерно в края на 2020 година дългът в страната е над 20 млрд. лв. Тоест за тези 10 години има нов натрупан дълг от над 20 млрд. лв. Или - средно по 2 млрд. дълг се е трупал, каза още Мустафа Карадайъ. И съобщи, че данните за 2021 г. вече излязоха и те сочат още 2 млрд. лв. дълг отгоре.

Ето сравнението за управлението, кой, кога и как е управлявал и какво се е случвало, когато Движението за права и свободи е участвало в управлението на страната, подчерта Карадайъ.

По повод твърденията, че многократната проверка на едно лице струва скъпо на данъкоплатците, Карадайъ заяви: "Демокрацията е скъпа, но ние трябва да я пазим".

Когато трябвало да защитаваме правата, свободите и демокрацията в България, една част от гражданите са мълчали. Затова днес ние като демократи трябва да защитаваме демокрацията. Всички ние заедно трябва да вървим по този път, категоричен бе Карадайъ.

По повод конкретния законопроект лидерът на ДПС обясни, че има съдебно решение, което казва, че втори и последващи решения на Комисията по досиетата не са нужни, когато едно лице е обявено. От друга страна обаче защо българските граждани трябва сами да се ровят и да търсят дали някой е обявяван или не е обявяван в годините, попита Карадайъ.

Според него комисията може да напомня кой е бил обявяван и кой не. Затова ДПС ще подкрепи законопроекта с идеята, че между първо и второ четене предложеният текст ще получи достатъчно добра редакция, за да не се налага комисията с втори и последващи решения 17 пъти да обявява едно и също лице, след като то вече веднъж е обявено.

Когато пак попада в категорията лица за обявяване, комисията да може да каже, че въпросното лице е било обявено и да посочи датата и решението за това, тоест - лицето е принадлежало към структурите на бившата Държавна сигурност към онова време, каквато е целта на закона, обясни Карадайъ. За нас премълчаването е равносилно на прикриване на онези събития, които са се случвали тогава, подчерта Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност