Народно събрание

Мустафа Карадайъ на лидерската среща: Кабинетът трябва да е брюкселски. Имаме експерти във всички сфери

Профилът на кабинета трябва да е европейски, брюкселски. Доста хора говорят за евроатлантическата ориентация, съвсем друго е да се подберат правилните експерти, които да изпълняват плана за европейски инвестиции в България. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на лидерската среща с ГЕРБ, Бойко Борисов и кандидат-премиера Мария Габриел. В срещата участваха още зам.-председателят на 49-ото НС Филиз Хюсменова и зам.-председателите на ДПС Йордан Цонев и Ахмед Ахмедов.

ДПС консултации Мария Габриел2

Бих искал да поздравя политическа партия ГЕРБ с номинацията на министър-председател. Защото, за да решаваме проблемите на хората имаме нужда от инвестиции. От 2007 г. насам основните инвестиции са на база европейските средства. В момента България закъснява, дано да не е фатално, но ужасно закъснява с оперативните програми, с Плана за възстановяване и устойчивост, със Стратегическия план за земеделие, с плановете за преход, очерта тревожната картина Мустафа Карадайъ.

ДПС консултации Мария Габриел1

Той припомни, че 60 млрд. лв. общо са заделени в Брюксел за България по европейските програми и от тях още нито една стотинка не е влязла по направление у нас. Затова според ДПС освен, че различните министри трябва да бъдат експерти, министрите в тези министерства, в което са инвестициите, трябва да познават Брюксел добре, а не тепърва да се учат на компетенциите на съответните институции. Тези министри трябва да имат пряка комуникация с комисари и евродепутати, но и с по-ниските нива в Брюксел, за да може час по-скоро да отпушим този процес на инвестиции на европейските средства, категоричен бе Карадайъ.

ДПС консултации Мария Габриел4

И в България имаме да вършим доста сериозна работа, за да можем ефективно и целенасочено да използваме европейския ресурс предвиден за страната ни, допълни той.

Благодаря ви за експертния диалог за уточняване на детайлите. Различията са богатство, каза Мария Габриел в началото на разговора и поиска да знае позицията на ДПС за формата на правителството. Предлагам да помислим, за експертно правителство с ясно очертан мандат, в който има не само приоритети, но и мерки, каза Габриел.

Ясен мандат за нас означава ясно поети ангажименти, които да се изпълняват във времето, отговори Карадайъ. И заяви: „Колкото до експертността, малко нескромно може да прозвучи, но ние имаме самочувствието, че имаме експерти и то в почти всички сфери на обществено-политическия живот. Ако стигнем до ситуацията да търсим експерти, ние ще следваме своето отговорно поведение с разум да решаваме и този проблем.”.

Благодаря ви да възможността да се видим. Това е вече поредна среща между двете партии, а и първа официална среща на този етап, в който се търси формула за изход от политическата криза на база приоритети, които биха ни обединили, каза в началото на разговора Карадайъ.

Той припомни, че и на изборите за 49-ото НС, и на вота за 48-о НС, ДПС пое ангажимент, че ще направи всичко възможно,  за да има изход от политическата криза, защото след Ковид и вследствие на войната в Украйна има редица кризи, които чакат своите решения.

Но преди да преодолеем политическата криза няма как да решаваме останалите кризи. В 48-ото НС ГЕРБ бе първа политическа сила, но за съжаление кабинет нямаше как да се състави. Сега ГЕРБ пак е първа политическа сила и отговорността е още по-голяма, подчерта лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ изброи ангажиментите, поети от ДПС пред избирателите в края на кампанията за 49-ото НС:

синя стрелка 11Спиране на прогресивното обедняване

синя стрелка 11Ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България

синя стрелка 11Ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи в обществото

синя стрелка 11Достъпно здравеопазване

синя стрелка 11Качествено образование

синя стрелка 11Предвидима среда за развитие на бизнеса с приоритет на малкия и среден бизнес

синя стрелка 11Устойчиво законодателство

синя стрелка 11Съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система, включително с промени в конституцията, а не на принципа "Стани да седна"

синя стрелка 11Развитие на регионите с приоритет на малки общини и малките населени места

синя стрелка 11Незабавно стартиране на плана за развитие на земеделието

синя стрелка 11Подкрепа за малкия и среден бизнес

Радостното за нас и за мен е, че на последните две срещи с експертите това, което Вие, г-жо Габриел, представихте като приоритети, се припокрива с нашите ангажименти. Приоритетите може да са изказани по различен начин, но са същите като съдържание. Приоритети, които трябва да станат дневен ред на политиците, на Народното събрание и на редовен кабинет, каза Карадайъ. Той подчерта, че от няколко години ДПС настоява за редовен кабинет. Затова и на финала на 48-ото НС на среща с Борисов и Нинова призовахме политическите партии да си дават сметка за предизборното поведение, защото след изборите пак трябва да седнем на масата на разговорите, на преговорите, защото има нужда от диалог, разум и отговорност, за да излезем от политическата криза, допълни той.

На първата среща дойдох с ключово послание диалог и си пожелах да го изпълним. Благодаря, че и първата дума в този диалог е отговорност, коментира Мария Габриел позицията на ДПС.

Да пожелаем успех на мандата, който ще вземете днес. Нашата идея е без да предпоставяме да вървим стъпка по стъпка ускорено за формиране на мнозинството в НС, което да може да приеме и бюджет и да носи отговорността на приетия бюджет. Защото в последните години се нагледахме на предизборни популизми и този анализ на бюджета тепърва предстои да се прави, каза Карадайъ.

Предизборните популизми произведоха бюджет, на който някой трябва носи негативите. Бъдещото управление при всички случаи ще понесе доста негативи от предизборните популизми на отворените бюджети, когато няма ясно формирано мнозинство в НС. Очакваме днес да вземете мандата и без да предпоставяне да вървим стъпка по стъпка към преодоляване на политическата криза, за да можем да решаваме проблемите на хората, обобщи лидерът на ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност