Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Още от предизборната кампания трябва да проявим готовността си за диалог след изборите

Такава криза най-новата ни история не помни. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в заключителната декларация на Движението в последния пленарен ден на 48-ото НС.

В същото време можем да погледнем на кризата с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-важните уроци, каза Карадайъ. И заяви: "Важно е да направим правилния избор напред по пътя. Важно е да успеем да трансформираме кризите в нови възможности за развитие в положителна посока.".

48-ото НС не успя по няколко причини и най-важната е липсата на диалог, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

Да, оказа се, че голяма част от политиците, повлечени от собствените си партийни егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог. Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения, подчерта Карадайъ.

И заяви: "Вярно е, че отново отиваме на избори. Но се надявам, че отиваме на избори с научени уроци. И, най-важното, готови още в предизборната кампания да проявим готовността си за диалог след изборите!".

Разговорите, които се научихме да водим различните политически сили в 48-ото Народно събрание, трябва да бъдат основата за диалога, необходим за успешно 49-о Народно събрание, заяви той.

Днес за пореден път ще кажем, че политиката е преди всичко отговорност, че решаването на проблемите на българските граждани е най-важната ни цел, заяви лидерът на ДПС.

И изрази увереност, че "разумът ще надделее и всички и политици и избиратели ще подходят отговорно и с чувство за дълг в имено на нов по-добър етап от развитието на нашата Родина. В името на просперираща България.".

Ето цялата декларация на ПГ на ДПС, прочетена от лидера на Движението Мустафа Карадайъ:

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес е последният ден на 48-ото Народно събрание. Няма как да сме равнодушни след поредния неуспех да се реши основната, политическата криза в страната. За година и половина бяха произведени 4 избора за Народно събрание, от които 3 предсрочни. Такава криза най-новата ни история не помни. В същото време можем да погледнем на тази криза с надеждата, че в този исторически момент получаваме най-мъдрите уроци. Важно е да извлечем правилните поуки от тези уроци. Важно е да направим правилния избор напред по пътя. Важно е да съумеем да трансформираме кризите в нови възможности за развитие в положителна посока.

В началото на този Парламент почти всички парламентарни групи обещахме да сме достатъчно отговорни и да положим всички усилия за съставяне на редовно правителство, отчитайки волята на българските граждани на последните парламентарни избори. Днес всеки отговорен пред себе си народен представител искрено и откровено ще отговори пред себе си дали бяха положени всички усилия за решаване на политическата криза и свързаните с нея кризи. Дали парламентарните групи, които декларираха готовност, положиха всички усилия за решаване на кризите. Дали Народното събрание работи с дневния ред на обществото и на хората.

Добре е всеки да си отговори на тези въпроси честно. Добре е всеки да си даде сметка, че хората не искаха избори, те искаха час по-скоро да се решат най-важните им проблеми.

Това беше първостепенна задача на 48-ото Народно събрание и днес трябва да признаем, че то не успя!

Не успя по няколко причини, най-важната от които е липсата на диалог. Да, оказа се, че голяма част от политиците, повлечени от собствените си партийни егоистични цели, са изгорили мостовете към останалите политически сили и са загубили способността да водят диалог. Дотолкова са се вкопчили в опорните точки, заклеймяващи политическите им опоненти, че се оказаха лишени от елементарни комуникативни умения.

Ние от ДПС направихме внимателен прочит на волята на българските избиратели. Разбрахме, надявам се, правилно тяхното послание. Ние, народните представители в Народното събрание, сме представители на целия български народ и ако народът трябва да живее заедно и би постигал успехи в заедност, същото се отнася и до нас, народните представители в Народното събрание. Както, ако има разделение и отрицание в обществото, не би имало успехи, така е и в Народното събрание.

Чрез смирение и уважение към всички, включително към опонентите си, политическите сили можеха да постигнат успех. Президентът на републиката положи усилия в тази посока и ние оценяваме положително неговото решение да даде достатъчно време политическите сили да намерят път едни към други, да създадат мостовете за диалог и да стигнат до решаването на проблемите на хората.

Струваше си усилията! Това е нашата оценка на политическата ситуация. Да, вярно е, че не постигнахме успех и не можахме да излъчим редовен кабинет. Да, вярно е, че не се справихме с политическата криза, цените продължават да растат, доходите да се стопяват, да се увеличава числото на хората, които изнемогват и едва свързват двата края. Вярно е, че отново отиваме на избори. Но се надявам, че отиваме на избори с научени уроци. И, най-важното, готови още в предизборната кампания да проявим готовността си за диалог след изборите.

Разговорите, които се научихме да водим различните политически сили в 48-ото Народно събрание, трябва да бъдат основата за диалога, необходим за успешно 49-о Народно събрание.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Днес, за пореден път ще кажем, че политиката е преди всичко отговорност. Ще кажем, че решаването на проблемите и създаването на условия за по-добро бъдеще е отговорност на всички – на всеки гражданин, на политиците и на всички органи и институции в страната.

Отговорност трябва да проявят всички български граждани с избирателни права и активно да участват в изборите. На тези избори всеки избирател ще има възможност да упражни своето конституционно право – на машина или на хартия да отрази своя вот. Важно е да участва и да посочи партията, коалицията или независимия кандидат, който според него може да представлява неговите интереси и да работи в полза на цялото общество в най-високия орган в парламентарната република. Важно е всички органи, участващи в организирането и произвеждането на изборите, да създадат условия за участието на всеки избирател и честно отчитане на всички гласове.

Всеки български гражданин трябва да знае, че неговият глас е важен и трябва да бъде активен и да гласува. Няма силна държава без отговорни и активни свободни граждани. Затова се обръщам към българските избиратели да бъдат активни и да гласуват.

Обръщам се и към всички политици да бъдат отговорни. Нека чрез диалог, с аргументи, програми и политики да градим общото ни бъдеще. Диалогът изисква градивно поведение, изисква отговорност, визия, воля и капацитет. Диалогът означава да строиш и да укрепваш мостове, а не да ги рушиш. Нека основната характеристика на тази предизборна кампания е честният, откровеният диалог с гражданите, уважението към опонентите и визията за просперираща България, с достойно място на европейската и международна политическа карта.

Позволете ми накрая да изразя увереността ни, че разумът ще надделее и всички – и политици, и избиратели, ще подходим отговорно и с чувство на дълг в името на нов, по-добър етап от развитието на нашата Родина, в името на просперираща България!

Бъдете здрави и успех!

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност