Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Подходът за кабинет е правилен, ще се отзовем на поканата за разговори. Час по-скоро трябва да възстановим нормалността в политиката

Имаме извървяна една стъпка напред за последните 2 години и половина. Имаме  кандидат за премиер, обявен от първата политическа партия и то не в зала за гласуване, а достатъчно рано. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти в парламента. Той коментира номинацията на еврокомисар Мария Габриел за министър-председател, излъчен с мандата на ГЕРБ-СДС.

Чухме, че най-голямата парламентарна група в Народното събрание ще разговаря с другите групи в НС. Това е новото, това е добре, това е положителна стъпка в тази ситуация, каза Карадайъ.

Очакваме да получим покана за разговори. Ако я получим, ще се отзовем, съобщи лидерът на ДПС.

Попитан дали ДПС ще поиска министерски постове, Карадайъ заяви: „Първо да получим покана. Второ да видим какво ще предложат. След това ние ще се включим в разговора. Да вървим стъпка по стъпка, да не изпреварваме събитията.“.

Има обявен кандидат за министър-председател. Нека да го чуем, да видим поне 3 или 5 приоритета, или какво ще обяви като намерения, като посока. Аз мисля, че и тя не е очаквала, не е направила цялостна програма за управление. Но поне намерения, идеи, приоритети, посока трябва да чуем, за да можем да разговаряме. Да видим каква формула предлагат на властта, защото много различни формули чухме за последните 2 години и половина, каза още Мустафа Карадайъ.

В момента нашата оценка е, че това е правилният подход. Ако по този начин се реагираше и в предишните Народни събрания, може би те щяха да произведат нещо по-стабилно като управление. Така, че да не изпреварваме събитията, да вървим стъпка по стъпка, с разум и с отговорност към проблемите на хората и на държавата, и в диалог, категоричен бе Карадайъ.

Аз мисля, че може да се намери необходимата формула за ситуацията, в която се намираме, добави той.

Ние час по-скоро трябва трябва да възстановим нормалността в политиката и да се върнем към основата, към правилата. А не в търсене на месии да очакваме  някой от някъде с магически пръчки да решава проблемите, подчерта лидерът на ДПС.

Карадайъ коментира и поредната катастрофа в София, при която загинаха двама млади хора.  „Съболезнования към близките на жертвите, но видяхме и родителите на шофьора. От другата страна също има трагедия.  И мисля, че не всеки повод би трябвало да служи за поредния политически популизъм. Не казвам, че колегите правят популизъм, казвам, че ние няма да правим популизъм. Законът за движение по пътищата е един от най-често променяните. Ако има нужда от промени сега, нека не са на парче. Нека се направи цялостен преглед на закона с експертите – спокойно, бавно , без да се бърза“, обобщи Мустафа Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност