Народно събрание

Мустафа Карадайъ: "Промяната" напуска пленарната зала, когато се слага край на изборните манипулации

Дебатите по технологията със сканиращите машини се водят от 2014 година. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на второто четене на промените в Изборния кодекс, след като "Продължаваме промяната" демонстративно напуснаха пленарната зала.

За тези, които напуснахаа и не се опитват да решават проблеми, а се опитват да експлоатират всяка тема и ситуация с частна употреба и които твърдят, че дебати за тази технология не са водени в България, не е така. Дебатите се водят от 2014 година насам, подчерта Карадайъ.

Че тези хора не са участвали в дебатите и че до днес не са се вълнували от тази тема, не означава, че дебати не са водени. Напротив - водени са. Нещо повече - през 2016 година с тази технология беше проведен и експеримент в България и то с положителен резултат, припомни председателят на ДПС. И изтъкна, че от години ДПС настоява да машини с оптични сканиращи устройства. Такива ползват най-развитите демокрации в света - САЩ и Великобритания.

С цел да се елиминира субективния фактор при броенето на бюлетините, с цел да се елиминира субективния фактор при писането на протоколи, ние сме търсили формулата и начина това да се прави с машини без да затрудняваме българските граждани и избирателите за начина на гласуване, каза Карадайъ.

Ние виждаме, че от април 2021 г. досега над 600 хиляди български граждани по-малко гласуват. Една голяма част от тях не отиват да гласуват заради начина на гласуване с досегашните машини. А тези избиратели имат конституционното право да гласуват и ние трябва да им дадем възможност да упражнят правото си вот без да се притесняват, че ще се изложат, че няма да успеят да го направят и да отидат да гласуват, изтъква председателят на ДПС.

От друга страна, естествено, че трябва да минимизираме и елиминираме недействителните гласове. Затова в предвидената и предложената от нас технология сме разписали бюлетините да бъдат приети от машината, когато са действителни гласовете в тях, за да няма недействителни гласове. И естествено, за секционните протоколи машината ще ги отпечата, каза още Мустафа Карадайъ. И допълни: "Аз разбирам тази истерия, която в момента някои от колегите народни представители, които напуснаха залата, се опитват да внушат на обществото.".

Карадайъ припомни двата примера, които даде в пленарната зала на парламента. При тях броят на подписите и броят разписки от досегашните машини съвпада, но електронният вот е различен. В единия случай електронният вот беше по-малък от подписите и разписките, в другия - по-голям.

"Сега ще ви дам още един пример, в който брой подписи, брой разписки и брой гласове от машинното гласуване съвпадат, и трите показателя съвпадат. Ще кажете – къде е проблемът? Веднага ви го чета. Общият брой на действителните гласове е различен от електронния вот. Тук вече става въпрос за машината. И какво е станало с онези гласове, които не са в действителните? Гласове от машината 168, действителни гласове 166, два гласа липсват. Тук вече става въпрос изцяло за машината, защото физическите носители броят подписи са 168, броят разписки са 168, електронния вот е 168, а действителните гласове 166. Ще кажете, че са гласували за „не подкрепям никого“ – те са част от действителните гласове. Има три гласа „не подкрепям никого“ и 163 гласа разпределени по кандидатски листи, съобщи Мустафа Карадайъ.

И констатира: "Сега вече разбираме защо се държи на този софтуер и на тези машини и манипулации. Сега разбираме защо напускат залата, когато това вече няма да се случва!".

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност