Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Репресиите и рашковщината продължават

Репресиите и рашковщината продължават. Днес в област Бургас пак са привикани всички онези лица, за които сме задали въпроси за упражнен върху тях полицейски произвол по време на изборите. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, отправяйки въпрос към вътрешния министър Бойко Рашков за привикване на активиста на ДПС и зам.-председател на Общинския съвет в Айтос Бехчет Емурлов.

Как да го разбираме това – като дискриминация на основата на политически убеждения? На какво основание са привикани в полицията, след като всички срокове за разследванията са изтегли, заяви Карадайъ. Затова сме поискали още от 29 юли 2021 г., след това на 8 декември и на 15 декември 2021г. и продължавам да си искам документите за всеки един от конкретните случаи, за да си направим преценката кога полицията е действала законно и кога милиционерски, възмути се лидерът на ДПС.

Нали знаете, че не съм забравил, че ме преследвахте по време на изборите, но това ще бъде последният зададен към вас въпрос, след като получим отговор за всички над 20 000 случаи на проверки на български граждани, каза Карадайъ.

Бойко Рашков съсредоточи отговора си върху това, че във своите 99 въпроса към него депутатите от ДПС са посочили две имена на потърпевшите лица, а не три. И МВР се затруднявало да открие засегнатите. И нас Вас никой в Народното събрание не знае второто име, опонира му малко по-късно зам.-председателят на НС Мукаддес Налбант. Тя призова Рашков така както МВР е привиквало хората по две имена, сега да даде отговор на въпросите за това също по две имена.

Бехчет Емурлов няколко пъти е бил привикван в Районно управление-Айтос, съставен му е предупредителен протокол. Предприетите действия според нас и отношението на Районно управление - Айтос са еквивалентни като към криминално проявено лице. Това уронва авторитета на г-н Емурлов и му създава психологическо напрежение, което влияе на него и неговия екип отрицателно по време на предизборна кампания, заяви Мустафа Карадайъ. И съобщи, че при представяне пред медиите в парламента на своята инициатива за гражданска петиция в ЕП срещу полицейщината в България Емурлов заяви, че след тези акции част от екипа му се е отказал да участва в предизборната кампания. Моят въпрос е на какво законово основание Бехчет Емурлов е привикан в РУ и в какво се изразява наличието на достатъчни данни, за да му е съставен предупредителен протокол, уведомена ли е прокуратурата, какви са последващите действия и приключен ли е случаят, попита Карадайъ.

На 7 юли около 21,40 ч. имаме сигнал в Районното полицейско управление за неправомерни действия в село Карагеоргиево. Сигналът се отнася до 2 лица. Регистрирана е преписка в РПУ Айтос. Никой не е скрил действията на полицейските органи. Тези проверовъчни действия да били под контрола на районната прокуратура, каза Рашков. И продължи: „На 8 юли подателят на сигнала е предоставил допълнителни сведения, уточнил е обаче че Емурлов не е бил първоначално посоченото лице. Така проверката се е насочила в друга посока, а не към него”.

Хората не са получавали призовки, а са били привиквани, каза Мустафа Карадайъ. И припомни Конституцията, според която в чл. 29 се казва никой не може да бъде подлаган на унижаващо отношение, а в чл. 57 – че основните права на гражданите са неотменими.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност