Народно събрание

Мустафа Карадайъ: С купуването на още 8 F-16 получаваме сигурност. От 1991 г. ДПС е последователно в позицията си за лоялно и достойно членство в НАТО

Народното събрание гласува на първо четене проекта за инвестиционен разход за придобиването на осем самолета F-16. Всички депутати от ДПС гласуваха "за".

С това решение даваме възможност служебното правителство да не пропусне възможността България да придвижи напред втория етап за придобиване на бойни самолети от най-силния наш партньор в съюза, в който членуваме - НАТО, в срока, в който имаме валидна оферта от тях, заяви председателят на ДПС и на ПГ на Движението Мустафа Карадайъ по време на дебатите в пленарна зала.

Техническите параметри според нас са работа на експертите и изпълнителната власт, включително и договорите. Но ние тук, в Народното събрание, трябва да вземем политическо решение, с което формално даваме възможност за преговори за закупуване на самолети F-16 от Съединените американски щати. Фактически ние си купуваме сигурност, коментира Карадайъ.

Договори евентуално ще има след приемането на проекта за решение на днешното заседание, което е подготвено, доколкото разбрахме, от предишната изпълнителна власт и е внесено от служебния кабинет. Мотивите са пред нас, видяхме и предполагаемата цена, и индикативните срокове, каза Карадайй.

Ние от Движението за права и свободи още през 2016 година когато беше дебатът за първия и втория етап 8+8 бяхме категорични в нашата позиция. След това дадохме и своя принос в актуализацията на стратегията за националната ни сигурност през 2018 година, както след това бяхме категорични в нашата позиция и за първия етап за закупуването на бойни самолети, а именно без конкурси, без процедура, с политическо решение на НС изпълнителната власт да влезе в директни разговори с най-големия наш партньор в съюза в който членуваме - НАТО, а именно САЩ, припомни председателят на ДПС.

Ние сме последователни в нашата позиция, отстояваме я и през 2016 г., и през 2018 г. и досега, включително и за втория етап, за който става въпрос днес, подчерта той.

Ние поддържаме позицията, че модернизацията на българската армия като част от НАТО трябва да продължи и то с възможните високи, модерни, технологии, които имаме в България. Ако евентуално, ги нямаме, трябва да ги придобиваме от нашите съюзници с предимство. А не да ползваме технологии от преди един век, както се чу днес от тази трибуна, допълни Карадайъ.

Той припомни позицията на Движението за права и свободи от 1991 година досега. Ние сме последователни в позицията си, че единствено лоялното и достойно членство в НАТО гарантира сигурността на Р България, категоречен бе Мустафа Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност