Народно събрание

Мустафа Карадайъ с призив към партиите: Диалог за приоритети и политики, за достойното евроатлантическо бъдеще на България

Призив към партиите за диалог по приоритети и политики, за достойното евроатлантическо бъдеще на България, отправи лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първата си реч от парламентарната трибуна на 49-ото НС. Днес новите народни представители положиха клетва.

„Може ли да се направи така, че с това Народно събрание да се постигне стабилност в управлението и да заложим на европейското развитие на страната? Категорично да!”, заяви Карадайъ.

И обясин: „За целта всички участници ясно трябва да изразят готовност за диалог. Без да го превръщат в поредната пиар акция, в безсъдържателно говорене и показност пред камерите. Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага. Сядайки на масата за преговори, диалогът да е за приоритети и политики. Да е за достойното евроатлантическо бъдеще на България!”.

Времето изисква такова препотвърждаване. И то не само на думи. Не е необходимо да заложим на срещи пред камери, трябва начертаване на ясни задачи и план за действие с конкретни срокове. Не рейтингът, а резултатите от действията с положителен ефект върху живота на хората ще бъдат условие за успех, категоричен бе Карадайъ.

Ето цялата реч на Мустафа Карадайъ пред 49-ото НС:

След поредните ненужни избори днес отново сме поставени пред изпитание – избиратели и цялото общество, политици и всички институции. Очакваше се и нямаше никакви предпоставки да е друго, а днес е факт: изборният резултат възпроизведе сходна на структурата като предходните четири Парламента. И обществото е с почти същото недоверие към всички органи и институции, объркано от неадекватното поведение на голяма част от политическите субекти.

Избирателите, независимо че гласуват за различни политически сили, са обединени отново в тезата, че нито една политическа формация не трябва да управлява самостоятелно. Посланието на народа е ясно – политиците да седнат на масата на преговорите и да започнат да си говорят.

Ние от ДПС приехме предсрочните избори като възможност – за диалог с избирателите, за диалог между политическите партии, за диалог за решаването на проблемите на хората, диалог за бъдещето на страната.

Подчинихме цялата си кампания на мотото за разум, отговорност и диалог. И по време на кампанията, а и сега, много политически субекти се занимават повече със собствените си проблеми, отколкото с проблемите на хората. Вместо да поставят ясно приоритетите и начините за постигане на целите в интерес на обществото, те ангажират хората с безпочвена и несъстоятелна критика към опонентите си.

Може ли да се направи така, че с това Народно събрание да се постигне стабилност в управлението и да заложим на европейското развитие на страната?

Категорично да!

За целта всички участници ясно трябва да изразят готовност за диалог. Без да го превръщат в поредната пиар акция, безсъдържателно говорене и показност пред камерите. Нужно е честно и отговорно всеки да очертае приоритетите и политиките, които предлага. Сядайки на масата за преговори, диалогът да е за приоритети и политики. Да е за достойното евроатлантическо бъдеще на България.

Времето изисква такова препотвърждаване. И то не само на думи. Не е необходимо да заложим на срещи пред камери, а начертаване на ясни задачи и план за действие с конкретни срокове. Не рейтингът, а резултатите от действията с положителен ефект върху живота на хората ще бъдат условие за успех.

В противен случай залагаме бъдещето на страната на несигурност и хората не просто ще продължат да изпитват недоверие и несигурност за собственото си бъдеще, но ще изгубят и малкото търпение, което им е останало.

Има ли време за това?

Категорично да!

Нужно е само да проявим отговорността, която се изисква от нас. Да надскочим собственото си его, партийното си его и не само в свещения за нас мюсюлманите месец Рамазан и в навечерието на Великден за православните християни, но и постоянно да работим за хората и за общото благо на обществото. Приоритетите на обществото и на държавата да станат приоритети на всички нас. Дневният ред на обществото да стане дневен ред и на политиците. Да изведем с общи усилия България от кризите. Да получим от Европейския съюз подкрепата, която ни се полага като член на съюза. Да работим днес за Шенген и еврозоната, за да бъде сигурно и спокойно общото ни бъдеще като общество, народ и държава. Това е същността на обществения договор за всяка демокрация!

Ние от ДПС винаги сме били честни пред себе си, пред избирателите си и пред цялото общество. Открити сме в поставянето на проблемите, готови сме на диалог в името на гражданите. Доказваме го всеки ден. Пред собствените партийни интереси винаги поставяме интересите на хората и на държавата. С мисъл в дългосрочен план, намиране на верните решения, готови за отговорност и за необходимите компромиси.

Обществото днес е разделено по много въпроси, но ясно може да се открои мнозинство, което иска да сме част от Европейския съюз и НАТО, иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарт. Мнозинството от българските избиратели не иска нови предсрочни избори. Защото едни предсрочни избори не само няма да решат, а напротив – ще задълбочат проблемите и ще създадат още по-тежка политическа криза.

Приемане на бюджета на държавата е належащо, трябва да се овладеят цените и инфлацията. Трябва да се гарантира мирът, сигурността на гражданите. За целта е нужен редовен кабинет с ясни приоритети и план за действие. Срокът на действие на този кабинет също трябва да е много ясен. Този кабинет трябва да подготви и предстоящите местни избори. Поставим ли под риск спокойното организиране и произвеждане на местните избори, рискуваме тежки за страната ни последици.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

На финала на предизборната кампания в диалог с избирателите ние очертахме основните проблеми на хората, като високата инфлация, високите цени, несигурните работни места, неадекватните доходи.

Не обещахме, а твърдо поехме ангажимент за:

синя стрелка 11 спиране на прогресивното обедняване;

синя стрелка 11 ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от Европейския съюз, предвиден за България;

синя стрелка 11 ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението;

синя стрелка 11 достъпно здравеопазване;

синя стрелка 11 качествено образование;

синя стрелка 11 предвидима среда за развитие на бизнеса;

синя стрелка 11 устойчиво законодателство;

синя стрелка 11 съдебна реформа, която да гарантира независимостта и ефективността на съдебната система, включително и промени в Конституцията, а не смяна на отделни персони с цел да се овладее съдебната система;

синя стрелка 11 развитие на регионите с приоритет на малките населени места и малките общини;

синя стрелка 11 незабавно стартиране на стратегическия план за земеделието и спешни антикризисни мерки за подпомагане на малките земеделци, малките животновъди и малките преработватели;

синя стрелка 11 подкрепа за малкия и среден бизнес.

ДПС ще постави тези приоритети на масата на диалога с отговорност пред избирателите.

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ,

От името на ПГ на ДПС призовавам всички национално отговорни партии за разум, отговорност и диалог.

Успех на 49-ото Народно събрание!

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност