Народно събрание

Мустафа Карадайъ: Цялата истина за газопроводите трябва да излезе наяве. Ще изобличим лъжите за ДПС

Ние от Движението за права и свободи ще подкрепим направеното предложение, да се създаде временна комисия за установяване на факти и обстоятелства, относно газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация - "Южен поток" и "Балкански поток" и причините за забавяне на проекта IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България). Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в пленарната зала на парламента. Предложението бе на ГЕРБ.

На 25 май Движението за права и свободи направи такова предложение за такава комисия, което беше гласувано на 9 юни. Само, че както посочи г-н Жечо Станков (ГЕРБ), на 9 юни приехме решение, с което определихме и членовете на комисията, но не беше избран неин председател, припомни лидерът на ДПС.

Тогава председателят на Народното събрание трябваше да свика първо заседание на комисията и във вътрешните правила да се посочи, как ще се определи председателят, за да може този орган на НС да работи.

Но г-н Никола Минчев не направи това. Затова и не само затова, но и заради това, на 16 юни той беше освободен от длъжността председател на Народното събрание, каза Карадайъ. И изброи мотивите на ДПС за подкрепи комисията.

Предложението за създаване на временна комисия е мотивирано и от необходимостта, да се установят всички факти и обстоятелства около процесите, свързани с газопроводи за пренос на природен газ от Руската федерация, а именно „Южен поток“, „Турски поток“, „Балкански поток“ или кой, както иска да ги нарича. Като се започне от какво е налагало строителството им, през планирането, проектирането, одобрението, възлагането на обществените поръчки, включително превъзлагане на подизпълнители, договорирането, изпълнението на строително-монтажните дейности, упражняването на строителен надзор, въвеждането в експлоатация до резервирането на капацитет и оперирането на въпросните газопроводи. Всичко трябва да бъде изследвано, категоричен бе Мустафа Карадайъ.

В геополитически момент, в който природният газ се използва като инструмент на външната политика на Руската федерация и прекъсването на доставките се явява пряка заплаха за националната енергийна сигурност на Р България, в интерес на българското общество е да се установи пълната истина около всички етапи на реализиране на проектите за пренос на природен газ от Руската федерация, както и свързаните с тях физически и юридически лица, като за последните се установят собствеността включително и физическите собственици, каза още лидерът на ДПС. Така ще бъдат изобличени внушенията, да не кажа лъжите, правени пред медиите от г-н Кирил Петков, министър-председател в оставка, че Движението за права и свободи има отношение към проектите Южен поток и Турски или Балкански поток, подчерта той.

Публичността изисква да се спомене, че въпросните злонамерени и зловредни внушения на г-н Петков, не са подкрепени от нито един факт. Те целят единствено да използват темата за заклеймяване чрез лъжи на политическия опонент - в конкретния случай ДПС. От службите чухме, че това е практика на г-н Петков да използва национални значими теми за лична изгода, припомни Мустафа Карадайъ.

За българската общественост и за евроатлантическите партньори е важно да стане ясно кой носи политическа и юридическа отговорност, каза още Карадайъ. И се обърна към досега управляващите: "Подкрепата за създаване на комисията ще бъде своеобразен „турносол“. Не разбрахте ли?! Ако мога да си позволя да цитирам класика на българския език Кирил Петков, това е литмус, а на български език се казва лакмус.".

"Подкрепата за създаването на временната комисия ще бъде своеобразен турносол, литмус, лакмус за искреността на политическите партии, представени в 47-ото НС, дали желаят да бъдат установени истинските свързаности с Руската федерация и руски капитали на български политици и други политически представители.

Впрочем, преди малко, при гласуването на временната комисия за „Лукойл”, видяхме, че лозунгите и декларациите на управляващите са едни, но действията им са обратни. Можем да видим техните изказвания и да проверим в стенограмата тяхното гласуване”, заяви Карадайъ.

Временната комисия трябва да включи в заключителния си доклад предложения за действия, които българската страна да предприеме за гарантиране на националната енергийна сигурност на България, обобщи Карадайъ.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност