Народно събрание

Небие Кабак: В диалог с местните власти ДПС ще продължи да помага на сектор туризъм

Ние, ДПС, като партия сме готови да поставим на масата за преговори темата за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на сектор туризъм и на сектор култура. Но се опасяваме дали това все още е възможно, тъй като проектите трябва да бъдат изпълнени до 2024 г. Това заяви народният представител от ДПС Небие Кабак,  член на парламентарната комисия по туризъм, по време на международния форум „Пампорово – сърцето на Бранд Родопи. Културно-историческият туризъм като фактор за развитието на региона". Конференцията бе организирана в курортната перла на Свещената планина от медия „Стандарт”, националната кампания „Чудесата на България”, Фондация „Кредо Бонум”, Националния борд по туризъм и Общество „Културно наследство” – официалният представител на най-голямата европейска организация за опазване на културното наследство на Стария континент „Европа Ностра” в България.

В конференцията участваха още народните представители на ДПС от област Смолян Хайри Садъков и Анджей Джандев.

За мен много болна тема е, че в Плана за възстановяване и устойчивост за сектор туризъм няма никакви заделени средства. Няма и за култура, а всъщност Европа препоръчва поне 2 % от средствата по Плана да са за култура, но в България това не се случва, заяви Кабак.

Тя изрази надеждата си, че редовното правителство ще започне да решава проблемите на туристическия бранш. И подчерта: ”Ние, ДПС, винаги сме били в диалог с местните власти, и изпълнителната власт, и ще продължим да бъдем, за да помогнем с общи усилия на сектор туризъм.”.

Освен народен представител и член на парламентарната комисия по туризъм, аз съм родена и израснала в Родопите и за мен тази планина има много специално значение, сподели Небие Кабак. Тя каза какво за нея е Бранд Родопи: „Най-големият жив музей в България.”

Небие Кабак заяви, че Родопите са планина, населявана от най-дълбока древност, изключително богата на културно наследство, включително и нематериално. Тук са запазени голяма част от занаятите, фолклорът и фестивалите, които продължават да се реализират всяка година. И разбира се – съхранен е специфичният диалект на хората в Родопите, допълни Кабак.

Тя цитира почетния председател д-р Ахмед Доган, който е и автор на предговора на книгата „Чудесата на Родопите. 50 легенди”. Той казва: „Културното наследство е код за обединение. То е и код за заедност”. Освен, че нашата партия е основана на философията на заедността,  ние разбираме заедността тук в Родопите като условие за бъдещо развитие. Нужно е да бъдем културно грамотни, за да може културното ни наследство да бъде запазено, а митовете, легендите и преданията да бъдат съхранени живи, такива, каквито са ни предадени, категорична бе Небие Кабак.  

Да, националният бюджет за реклама на България, който се заделя от Министерство на финансите, расте всяка година, но с много бавни и недостатъчни стъпки. С него ние не можем да догоним нашите съседи, които ни дават  изключително добър пример в провеждането на национална реклама като Гърция и Турция, подчерта Кабак.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност