Народно събрание

Петър Чобанов: Бюджетът има нужда от стабилност на политики, а не от популизъм. Дефицитът опасно расте. 1 милиард стигна през октомври

Бюджетният дефицит опасно расте. Ако продължаваме така, той ще достигне 11 милиарда за следващата година. Това заяви председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов в изказване пред парламента по повод декларация на ПП.

В нея се на настоява служебното правителство да спази срока за внасянето на бюджета за следващата година до 31 октомври.

Чобанов припомни, че в Закона за публичните финанси не са предвидени наказателни или административни разпоредби, които да превръщат срока в императивен.

Нещо повече, когато влезем в еврозоната този срок ще бъде променен, защото преди да приемаме бюджета в националния парламент, трябва да го изпратим за съгласуване на ЕК, каза още Чобанов.

За да бъда конструктивен, предлагам думата "незабавно" да се замени с "в срок от един месец след предоставяне на консенсусна рамка за политики от страна на НС при гарантиране на фискална стабилност", заяви той.

Чобанов бе категоричен, че работата на НС не е да се състезава по популизъм, а да гарантира фискалната стабилност и да постига консенсус относно какви политики трябва да се изпълняват.

Той припомни, че с приемането на актуализацията на бюджета през пролетта кабинетът на Кирил Петков не е представил средносрочна рамка.

Това не се случи, за да не видим още тогава, че догодина ни очакват 6,6 процента дефицит или 11 млрд. лв., както и 15 млрд. дълг, категоричен бе Чобанов.

Ако имахме средносрочна рамка по време на актуализацията, тези числа трябваше коректно да бъдат посочени вътре в разчетите, добави той и представи последните данни от изпълнението на бюджета за септември и октомври.

През септември дефицитът е 700 млн. лв., а през октомври - 1 млрд. лв., каза председателят на бюджетната комисия като даде и сравнения: през октомври 2021 дефицитът е бил 350 млн. лв.

Това, което се прие като политики през тази година от страна на предишния кабинет сега има директно отражение върху дефицита и той е достигнал 1 млрд. лв. през октомври, каза Чобанов.

Според него през ноември недостигът в хазната ще е по-малко, но това ще е свързано с вноската по корпоративния данък, тъй като тя е по-висока заради нетаргетираните мерки.

Приходите по ДДС няма да се изпълнят. Това означава, че или има проблеми със събираемостта, или има проблем в потреблението, поясни депутатът от ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност