Народно събрание

ПЕТЪР ЧОБАНОВ Е ИЗБРАН ЗА ПОДУПРАВИТЕЛ НА БНБ

Народният представител от ДПС доц. Петър Чобанов е новият подуправител на БНБ. Това реши Народното събрание с 148 гласа ЗА. Също така той ще е член на Управителния съвет на Българската народна банка и ръководител на Управление „Банково“ с 6-годишен мандат.

"Пред мен, като подуправител, стоят важни отговорности при реализиране на основните функции - надграждане на постигнатото от досегашния екип. Усилията ще бъдат насочени и към важната стратегическа цел - продължаване и успешно завършване на подготовката за въвеждане на еврото в страната", заяви Петър Чобанов по време на изслушването в Комисията по бюджет и финанси в парламента.

Петър Чобанов е бивш финансов министър, дългогодишен народен представител от ДПС, бивш председател на Комисията по бюджет и финанси в парламента.
Той е доктор „Финанси, парично обращение, кредит и застраховка” в Университета за национално и световно стопанство. Има специализации - „Международна програма за гостуващи лидери „Финансовата система на САЩ и глобалната икономика” (U.S. Financial System and The Global Economy) в Държавния департамент на САЩ, „Политики за парична и финансова стабилност в Международния валутен фонд и „Макроикономически анализи и политика“ в Joint Vienna Institute.

Доцент Чобанов преподава Международни финанси, Парична теория и парична политика, Системен риск, Световна финансова система и парична политика и Финансова устойчивост в катедра „Финанси” на УНСС. Бил е председател на Комисията за финансов надзор, изпълнителен директор на Агенция за икономически анализи и прогнози, както и Главен експерт анализи в БНБ.
Автор е на множество научни публикации.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност