Народно събрание

Рамадан Аталай: Битовите потребители на ток не са готови да излязат на свободния пазар

Готови ли сме от 2023 г. битовите потребители на ток да излязат на свободния пазар? Не сме готови. Защото трябваше досега да сме определили кои хора влизат в категорията енергийно бедни. Колко са, кои са? Трябваше още да сме приели програма за подпомагането им през социалното министерство. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в парламента Рамадан Аталай по време на дебатите по внесеното от ГЕРБ решение за оставане на битовите крайни клиенти на електроенергия на регулиран пазар.

Това е един от аргументите, с който ще ви помоля да подкрепите това решение, за да може да даде възможност, на което и да е правителство да има период от време, през който да подготви определението за енергийно бедни, да направи така, че ако ще изкараме производителите на едро на свободния пазар, да видим какво става с капацитета - с ясното съзнание, че ще излезем пред производителите на електроенергия да им кажем, че ще ги оставим в свободата на пазара, коментира Аталай.

Той бе категоричен, че битовите потребители трябва да останат на регулирания пазар, защото предишните управляващи не са транспонирали европейските директиви. Въпреки това в Плана за възстановяване и устойчивост "Промяната" записа клауза, че ние няма как да усвоим определени средства, ако до края на 2022 не дадем възможност на производителите на еленергия на едро да излязат на свободния пазар и не направим така, че битовите потребители също да излязат от регулирания пазар. Това е записано в Плана, припомни Аталай.

Според Аталай Планът за възстановяване и устойчивост трябва да се поправи в частта, която предвижда кога и как клиентите на регулирания пазар да излязат на свободния и това да се отложи още малко във времето.

След това ще направим всичко, което е необходимо, за да въведем енергетиката в системна дейност, каза Аталай.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност