Народно събрание

Рамадан Аталай: Енергетиката има нужда от сигурност и дългосрочни договори. Само така ще спрем инфлацията

Защо, г-н премиер, не направихте план за действие при извънредна ситуация. Защо не създадохте кризисен щаб, който да се занимава с доставките на суровините в България? С тези въпроси се обърна народният представител от ДПС Рамадан Аталай, зам.-председател на парламентарната комисия по енергетика, към Кирил Петков по време на изслушването в парламента на министър-председателя и на енергийния министър Александър Николов във връзка със спрените доставки на руски газ за България.

Знаехте, че войната в Украйна, рано или късно ще ни доведе до тази безизходица. Защо все още няма резервиран капацитет? Днес вие осигурявате газ ден за ден – ден напред. Както преди малко председателят на КЕВР каза, че на борсата на електроенергията ние купуваме електроенергията за ден напред, вие сега за ден напред капацитетно осигурявате газ. Не можете да осигурите съответните кораби, още когато не е взето решение целият ЕС да спре получаването на руския газ, каза Аталай.

Представете си една такава ситуация – Германия, която получава 40% руски газ, и всички други държави, които получават около 150 млрд. – недостигът ще бъде 100 млрд. За тези 100 млрд. капацитетите от европейските държави няма ли по-бързо да ги резервират от нас? И аз ви казвам, че има голяма вероятност ние да нямаме капацитети за доставка на газ, въпреки че ще имаме диверсифицирани пътища и диверсифицирани източници, обясни енергийният експерт на Движението.

Знаете ли какво е необходимо в енергетиката, г-н премиер? Министърът до вас знае. Необходима е сигурност, необходими са дългосрочни договори. Необходимо е на бизнеса да им доставим газ, за да могат те да си калкулират върху продукцията цената на газа, за да може да спрете инфлацията, каза още Рамадан Аталай. И допълни: "Г-н Асен Василев е много сериозен в тази част.".

Предложихме ви сериозни законодателни промени, изменения в Закона за енергетиката, за да може да осигурите средства за подпомагане на бизнеса, на старческите домове. Но вие сега ще ни оставите и без газ, заяви Аталай.

Представете си и другата ситуация – на 1 април ви предупреждават, че ще спре газът, на 18 април вие вече сте тръгнали да търсите газ. Обаче не минавате през борсата. Защо не минахте през борсата? Какво чакахте до последния ден, когато от 1 април имате предупреждение, че едностранно, или поради неизпълняване на изискванията на другата страна, че трябва да превалутирате доларите в една и съща банка, където вие казвате, че е едностранно нарушение, попита народният представител от ДПС.

"Утре може ли руската страна да отвори тръбата и да каже, че ни доставя? Може. Ние сме осигурили газ с вашите кораби досега. Казвате, че имате и кораби до края на годината. Ако не купуваме и руския газ, нали знаете, че договорът е, че ако не купуваме, трябва да платим. Нали знаете тези условия?", продължи с въпросите Аталай.

Ситуацията в страната, свързана с енергетиката, се влошава с всеки изминал ден. Хората нямат сигурност и затова ние нямаме доверие във вас. Когато политиците нямат доверие, това означава, че вие не си изпълнявате задълженията, за които сте спечелили изборите и сте се ангажирали с тази работа, коментира народният представител от ДПС. И допълни: "Чудех се онзи ден какво правихте на първата копка на Александруполис, когато знаете, че министърът на енергетиката много добре знае, че там ще има една тръба и един кран. И какво видяхте там? Нищо съществено. Вие много добре знаете, че в момента след спрения руски газ получаваме пак руски газ, но на по-висока цена. Вие много добре знаете, че ситуацията, когато ни спрат и се включим и не искахме дерогация като унгарците и Словения за спиране на петрола.".

Ако приемем решение и да спрем петрола, г-н премиер, не искам да съм на ваше място. Ангажирайте се с енергетиката много сериозно. Изчистете от там тези хора, които ви създават лош имидж и се заемете с една много сериозна институция – създаване на плана за действие в извънредна ситуация, създаване на съответните институции, поемане на съответните организации, доставка на суровините в България, за да може бизнесът да е спокоен, да може да произвежда, да няма инфлация, за да не се случват в близко време избори, коментира Рамадан Аталай. И обобщи: "Защото, бъдете убедени, че не искаме да отидем на избори, защото ще загубите вие.".

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност