Народно събрание

Рамадан Аталай: Нужна е методика за събиране на средства във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", за да помагаме на хората и бизнеса

Разглеждаме закона за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива. ДПС ще го подкрепи на първо четене, защото в него има загриженост за хората и за бизнеса. Това заяви зам.-председателят на енергийната комисия в НС Рамадан Аталай по време на дебатите по проекта. Но веднага уточни, че преди второто четене Движението ще направи предложения, които да направят текстовете работещи. Ако не можем, тогава ще преценим дали да ги подкрепим окончателно или не, каза Аталай. И подробно обясни къде са дефектите на проекта.

Както през последната година, откакто започна войната, правим всичко възможно да подпомогнем бизнеса, за да свалим инфлацията, така сега трябва да намерим начин да съберем средства във фонд "Сигурност на електроенергийната система", от който да подкрепяме и хората, и фирмите, и детските градини, и училищата. Нали за това е този законопроект, заяви Аталай.

Но, когато прочетете параграфите на закона, ще видите, че той е отказ от търсене на начин как да се намерят съответните методики, за да може да се съберат тези средства във фонда, подчерта народният представител от ДПС.

Исках да видя в този законопроект методиката за събиране на средствата, но г-н Делян Добрев го препраща към Министерския съвет. Задавам си въпроса – в Министерския съвет, аджеба, има ли хора, които могат да съставят тази методика, така че тя да не влезе във фазата на митото и така, както се съмняват от Министерството на финансите, да не отидат тези средства, които ще вземем, в ЕС. Аз се съмнявам, категоричен бе Рамадан Аталай.

Съмнявам се, че ще има такава методика. Когато бе четворната коалиция, г-н Асен Василев дойде тук и за да не остане България без горива, помоли да отидат да искат дерогация. Обаче явно и тогава пак изпратиха хора от Министерски съвет, които никога не са влизали в „Нефтохим”. Ако и сега ги изпратите, сигурно още от портала ще се загубят, допълни той.

Отидоха, поискаха дерогация, което е добре, обаче не можаха да преценят, че това предприятие, когато работи, отделя деривати, които няма накъде да се изнасят. И затова ДПС предложи законопроекта за контрол на дерогацията, в който казахме, че дерогацията забранява износа. Обаче всички тръгнахте да говорите, че Движението за права и свободи е партията, която забранява износа и едва ли не „Лукойл” ще спре. От некомпетентност, от това, че не знаете как работи „Нефтохим”, дерогацията така се иска в България, че се наложи забрана на всякакъв вид износ, дори на българската продукция, която произвеждаше „Нефтохим”, каза Аталай. И допълни, че Унгария си е издействала дерогация с право на износ дори на петролни продукти.

Сега чудесата от трудов героизъм граничат с престъпление. „Да, България” се наредиха на опашката и предложиха и особен управител да има в това предприятие. Особен управител има в Закона за енергетиката. Той се назначава от съответната Комисия по енергийно и водно регулиране, контролиращия орган, обясни Аталай и изтъкна, че предложението се прави от депутат, който ще се кандидатира за шеф на КЕВР.

Имам последни информации, вече около 70% от хлебопроизводителите в Англия спряха заради високите цени на газа. В Европа ще се случи същото. Ще сложим особен управител на хлебопродавниците ли, попита Аталай.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност