Народно събрание

Рамадан Аталай: Още миналата година ДПС внесе законопроект за компенсации на бизнеса от свръхпечалбите в производството на ток

Колеги от "Промяната, с ваша помощ и на други политически сили, близо една година оставихме свръхпечалбите в ръцете на производители на електроенергия от частни предприятия. Това заяви зам.-председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай по време на дебатите
за проекторешението на парламента, с което се възлага на Министерски съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти на електроенергия. С него и частните фирми освен държавните ще правят вноски във Фонд "Сигурност на електроенергийната система", откъдето се плащат компенсациите на бизнеса заради високите цени на тока. Редът и размерът на вноските ще се определят до 10 дни от Министерски.

Солидарно участие и на частния бизнес, който извлича полза от скъпия ток в момента в качеството му на производител, предвижда регламент на Европейската комисия.

Днес няма политическа сила, която да не подкрепи подпомагането на бизнеса. Днес на всички им става ясно колко право е било ДПС миналата година, каза Аталай. И припомни как при управлението на „Промяната“ Движението за права и свободи внесе законопроект, според който свръхпечалбите от производство на енергия трябваше да отиват за подпомагане на бизнеса.

Философията на законопроекта на ДПС влезе в регламента на ЕК, подчерта Аталай.

Ако тогава и БСП - днес гледам, че първи искат да включим частните производители на електроенергия, ни бяха подкрепили, ако ни бяхте ни и вие от „Промяната", нямаше да чакаме Регламента на ЕК, за да вземем днешното решение. Още тогава щяхме да направим всичко възможно да сме събрали онези средства, които ги оставихме в ръцете на ред производители на електроенергия, изтъкна Аталай.

И още нещо се случи. От тази трибуна ви казахме, че оставяте 660 млн. в ръцете на производителите на зелена енергия. Вие се правехте, че не чувате. Два пъти по 660 млн. лв. - милиард и 250 млн. лева оставихте във ВЕИ-ата. Тогава само ГЕРБ ни подкрепиха, припомни още Рамадан Аталай.

Инфлацията в България е 20%, 10% от нея е на „Промяната“. За да не се получи още по-голяма промяна в инфлацията, днес всички политически формации сме съгласни да подкрепим това решение, подчерта енергийният експерт на ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност