Народно събрание

Севим Али: Ако бяхме приели минималната заплата да е брутна, някои хора щяха да получат по-ниски възнаграждения

ДПС не подкрепя предложението минималната работна заплата да бъде брутната минимална работна заплата по две причини. Това заяви депутатът от ДПС Севим Али по време на дискусиите в парламента по време на приемането на промените в Кодекса на труда.

„Няма такава дефиниция на понятието брутна минимална работна заплата. Освен това, ако приемем минималната работна заплата да бъде брутна минимална заплата, това означава, че някои хора ще получават дори и по-малко, когато минималната работна заплата е била 710 лева. Затова ние, от Движението за права и свободи, категорично няма да подкрепим това предложение, а настояваме минималната работна заплата да бъде 50% от средната брутна работна заплата“, обясни Али.

Малко по-късно парламентът окончателно прие на второ четене именно това предложение. Минималната работна заплата оттук насетне ще бъде в размер на 50 на 100 от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца. Периодът, който ще се гледа за изчисленията включва последните 2 тримесечия на предходната година и първите 2 тримесечия от текущата година.

Справедливостта и солидарността изискват от нас да се погрижим с приоритет за най-пострадалите от икономическата ситуация в тази висока инфлация. България около между 650 000 и 700 000 души работят на минимална работна заплата, от които 40 000 от тях са в публичния сектор, добави депутатът от ДПС.

Той припомни, че Движението за права и свободи като последователна и национално отговорна партия, още на първо четене подкрепи това предложение.

Ние винаги сме били за висока социална защита на всички български граждани, затова и подкрепихме предложението за създаване на автоматичен механизъм, с който да се определя размера на минималната работна заплата от 1 януари 2024 година, заяви Севим Али.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност