Народно събрание

Севим Али: ТЕЛК комисии бавят решенията си повече от година. Спешни мерки!

Какви мерки предприема Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) за оптимизация на дейността на ТЕЛК комисиите в страната? Този въпрос зададе народният представител от ДПС Севим Али на директора на НЕЛК Ани Александрова. Тя бе на изслушване в парламента относно проблемите на хората с увреждания и работата на НЕЛК и ТЕЛК.

Севим Али изнесе шокиращи цифри в пленарната зала.

Данните на Министерство на здравеопазването към края на 2022 г. показват, че от съществуващите 70 ТЕЛК комисии в страната, само 29 се произнасят в законоустановения срок от три месеца. 17 ТЕЛК комисии излизат с решения между четири и шест месеца, а произнасянето на 9 ТЕЛК комисии се проточва в рамките на 12 месеца. Над 12 месеца трае становището на 15 петнадесет ТЕЛК комисии в страната, като най-дългият период за ТЕЛК решение е четири години, съобщи Севим Али.

От последните официални данни на Националния център по обществено здраве и анализ средногодишно през медицински експертизи минават около 165 хил. души, допълни той.

48-ото Народно събрание прие промени в закона за здравето, които дават възможност при определени условия старото решение да важи в тримесечен срок след изтичането на срока на предходното решение. Въпреки всичко проблемите остават, каза социалният експерт на ДПС.

И заяви: "Известно е, че ТЕЛК комисиите страдат от липса на персонал. Заплащането е крайно незадоволително. Средната възраст на работещ там е предпенсионна или пенсионна.".

За пореден път от трибуната на Народното събрание говорим за проблемите, които хората с увреждания, срещат в дейността на Териториалните експертни лекарски комисии (ТЕЛК) и на Националната експертна лекарска комисия (НЕЛК). Експертизата на работоспособността, вида и степента на увреждане най-често е свързана с проблеми и има степен на недоволство, когато ТЕЛК комисиите в страната не успяват в законоустановения срок да се произнесат с експертните решения по конкретните казуси, каза още Севим Али.

Той обясни, че това много често е свързано със загуба на права, което създава сериозни проблеми, тъй като експертното решение на ТЕЛК и НЕЛК е универсален ключ към инвалидни пенсии, социални услуги, асистентка подкрепа и много други права. Те зависят от навременното произнасяне на ТЕЛК и НЕЛК.

Какви законодателни промени трябва се предприемат за оптимизирането на дейността на ТЕЛК и НЕЛК комисиите и какво мислите за възможността като цяло международната класификация на функционалността, увреждането, издадена от Световната здравна организация ICF да бъде въведена в българското законодателство, попита още Севим Али.

Предвидени са промени в медицинската експертиза, отговори Ани Александрова. Забавянето в произнасянето от органите на медицинската експертиза по експертни решения е в ограничения им брой, който с промените ще бъде увеличен двойно. Второ - случайно разпределение на постъпилите заявления. Те ще се разпределят на случаен принцип към съответната ТЕЛК комисия, която системата ще види, че е най-малко натоварена, допълни Александрова. Тя се съгласи, че има голямо забавяне в решенията и съобщи, че НЕЛК вече ще има право да върне само веднъж едно постановено експертно решение от ТЕЛК.

Това означава, че всички страни в процеса ще трябва да бъдат отговорни и ангажирани да представят цялата необходима медицинска документация, така че да може да се вземе максимално обективно решение по случая в полза на съответните лица, обобщи директорката на НЕЛК.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност