Народно събрание

След въпрос на Станислав Анастасов: Получаваме 1 млрд. евро по REPowerEU

Решило ли е българското правителство да преработва Плана за възстановяване и устойчивост с допълнителна глава REPowerEU. Този въпрос зададе зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов по време на изслушването на вицепремиера по управление на европейските средства Атанас Пеканов в парламента. Миналото Народно събрание взе решение за предоговаряне на Плана заради въглищните централи, което все още не е изпълнено.

България, заедно с всички държави – членки на ЕС, можеше да договори нова глава в своя Национален план за възстановяване и устойчивост, а именно REPowerEU. Това щеше да е една добра възможност да се изпълни решението на Народното събрание, както сме го гласували, така че да се направят 2 в 1 нещата, коментира Анастасов.

Става дума за 270 млрд. евро допълнителни средства, които ще бъдат разпределени между желаещите – подчертавам желаещите, държави, които искат да участват в REPowerEU и да направят съответните глави в своите национални планове за възстановяване и устойчивост, каза народният представител.

От Движението за права и свободи искаме да знаем и сроковете за предоговаряне, тъй като Европейската комисия беше задала 30 април като идеалния срок за подаване на преработените планове с главата REPowerEU. Питаме това неслучайно, защото REPowerEU позволява и 20% авансово финансиране на средствата, което е нещо прекрасно за ситуацията, в която се намира в момента България, заяви още Анастасов. Също, ако планирате REPowerEU, в какъв тип инвестиционни проекти смятате, че ще бъдат инвестирани средствата, попита депутатът от ДПС.

България ще подаде главата REPowerEU и ще получи – уверен съм, средствата по нея. Те ще бъдат за нови енергийни проекти, отговори Атанас Пеканов. Да, ЕК беше задала индикативна дата 30 април за подаването. Знаете ли колко страни подадоха на 30 април? Четири - Естония, Франция, Словакия и Малта. Разговарял съм с доста от другите представители на страните членки, когато бях в Европейския парламент преди две седмици. Дори най-бързо справящите се – това е Испания, в случая на ПВУ вече има три плащания – са решили да подадат техните нови глави към края на месец юни, началото на месец юли, обясни вицепремиерът.

Подготовката на REPowerEU върви, ние ще я направим, смятам в синхрон с другите страни, през юни се надявам да сме готови и да подадем вече официалното искане. В момента върви неофициално съгласуване на проектите, които са изпратени от Министерството на енергетиката, допълни Пеканов.

Ще получим 1 млрд. евро допълнителен ресурс по REPowerEU. Когато знаем каква част ще отиде за тези нови енергийни проекти, ще знаем и каква част остава за други, които можем да повишим финансирането по тях, от старите проекти, които вървят добре. Такива са, надявам се, енергийната ефективност, ВЕИ-тата с батерии. Това е моето виждане, трябва да се ескалират тези проекти по плана, които вече се движат добре, заяви вицепремиерът.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност