Народно събрание

След въпрос на Хатидже Георгиева МОСВ обеща помощ на малките общини за стоманобетонните контейнери с опасни отпадъци

Въпрос за стоманобетонните контейнери Б-Б кубове в землището на село Филаретово, община Котел, зададе народният представител от ДПС Хатидже Георгиева на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Изразявам тревогите на избирателите ни, както и моите, за рисковете и евентуалното негативно въздействие върху околната среда и общественото здраве на местните жители, свързано с наличието на стоманобетонни контейнери Б-Б кубове с нарушена цялост, пълни със залежали пестициди и потенциално съдържащи устойчиво органични замърсители в землището на село Филаретово, каза Георгиева

Можете ли да ни дадете уверение, че всички законови и подзаконови нормативни изисквания за управление на опасни отпадъци са били строго спазени, включително и тези относно обезвреждане или премахване на стоманобетонни контейнери пълни с пестициди и потенциално съдържащи устойчиво органични замърсители, попита Хатидже Георгиева. Тя настоя да знае колко голям е потенциалният риск, които тези контейнери представляват за здравето и благосъстоянието на местните жители и за околната среда в района, включително водата, почвата и биоразнообразието.

Какви мерки възнамерявате да предприемете за бързото и ефективно решаване на този въпрос, съобразявайки се с необходимостта от защита на общественото здраве и околната среда? Какви са плановете за действие, както и кои институции ще бъдат ангажирани в процеса на управление и контрол, попита още Хатидже Георгиева. И поиска да знае каква информация да даде на хората в село Филаретово и други места, където съществува същият проблем.

Ние знаем, че частично са обработени определена част от тези отпадъци по така наречената Швейцарска програма. Тези въпроси са от особено значение за местната общност и за обществото като цяло и се надявам на вашия изчерпателен отговор, заяви народният представител от ДПС.

В близкото минало практиката по обезопасяване на опасни отпадъци в стоманобетонни контейнери е била широко използвана в различни страни по света, но поради временния си характер и с развитието на технологичния прогрес алтернативните методи за трайно обезвреждане на опасни отпадъци стават все по-достъпни от икономическа и от техническа гледна точка, отговори министър Попов.

Дейността по обезопасяване на препарати за растителна защита, включително пестициди в стоманобетонни контейнер, така наречени Б-Б кубове, се е извършвала до 2009 година. Терените, на които са разполагани контейнерите са определяни от съответните общини. Общините са сключвали договори с частни фирми, основно „БалБок Инженеринг“ АД, за изграждане на стоманобетонни контейнери и обезопасяването в тях на негодни за употреба ПРЗ /препарати за растителна защита/, съобщи още Юлиян Попов.

Фирмата е поемала гаранция от 300 години за безопасно съхранение на негодните за употреба препарати за растителна защита и гаранционно обслужване на контейнерите. Тези клаузи са записани в договорите между общините и фирмата-изпълнител. Финансовите средства са отпускани от Предприятието за управление на дейностите по околна среда /ПУДОС/, това е предприятие към Министерство на околната среда и водите, което на практика финансира проекти в сферата на отпадъците и други, каза още Попов.

Нито МОСВ, нито ПУДОС обаче са страни по тези договори. При констатиране на нарушения на външни стени на контейнерите е необходимо да се потърси фирмата-изпълнител за извършване на гаранционно обслужване. За неуредени въпроси между страните по договорите изправната страна трябва да търси правата си по съдебен ред, каза още той.

Разбирам, че казусът е комплексен, не е лесен за решаване от една община, особено малка община без необходимия капацитет. Министерство на околната среда и водите ще бъдем на разположение да подпомогне със знание и със специално пренасочване към конкретни институции, други извън министерството, които евентуално биха могли да помогнат за решаването на въпроса, увери Попов.

Вашият ангажимент към защита на околната среда и общественото здраве е видим и оценен, след което ние ще си взаимодействаме заедно, коментира отговора Хатидже Георгиева.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност