Народно събрание

След сигнал на ДПС! Стамен Янев с обвинение за т.нар. "златните паспорти"

Прокуратурата повдигна първо обвинение за т.нар. "златни паспорти". След сигнала на ДПС по аферата "златни паспорти" Софийска градска прокуратура привлече към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев. Обвинението е за престъпление по служба.

През февруари 2022 г. народният представител от ДПС Хамид Хамид депозира от името на Движението сигнал във Върховна касационна прокуратура за допуснати нарушения на изискванията на Закона за българското гражданство, Закона за чужденците в Република България и Закона за насърчаване на инвестициите, респективно подзаконови актове по прилагането им.

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската Федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, т.нар. „златни паспорти“, даващи им право да пребивават на територията на страната и ЕС.

С постановление от 7.02.2022 г. на прокурор при СП е образувано досъдебно производство, което след промени със ЗИДЗСВ, ДВ,бр.32 от 26.04.2022 год. е прието по компетентност от СГП. След събрани достатъчно доказателства по смисъла на чл. 219 от НПК, на 20.01.2023 г. следовател в НСлС след доклад при наблюдаващ прокурор в СГП е привлечен Ст.Я. като обвиняем за това, че в периода 28.07.2015 г. до 28.07.2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на БАИ, съобщи държавното обвинение.

Придобиването на т.нар. инвестиционно гражданство бе посочено от партньорите на България в Европа и САЩ като една от възможностите за корупция у нас.

Изпълнявайки препоръките им, ДПС внесе законопроект, с която забрани изцяло издаването на т.нар. "златни паспорти". Въпреки нежеланието на "Продължаваме промяната" парламентът отмени инвестиционното гражданство.

ДПС внесе и законопроект за отмяна на т.нар. "златна виза" - право на пребиваване в България срещу инвестиции, но мнозинството в миналия парламент на ПП не го прие.

ДПС разкри, че са били раздадени 120 "златни паспорта" на китайци и руснаци. В същото време се оказа, че в Българската агенция по инвестиции няма нито един сертифициран проект. Още на 4 февруари ДПС разкри, че е получило сигнал, в който има достатъчно конкретика, за да се разкрие чудовищна схема по придобиване на българско гражданство и издаване на документи с невярно съдържание.

„Съдържат се твърдения, че над 120 лица, основно китайци, част от които работят за китайските специални служби, както и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници, превъртали са едни и същи суми през една банка от един на друг и само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода 2015-2021 г.”, обяви на брифинг в НС Хамид Хамид.

„Тези китайци и руснаци имат сключени договори с трима посредници и две компании.

Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 000 001 лв. - огледални са.

Всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев", каза тогава Хамид.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност