Народно събрание

Станислав Анастасов: Асен Василев защитаваше интереса на 100 процента руската "Лукойл". Българската държава бе употребена

В пленарната зала има достатъчно много хора, включително от групата на "Продължаваме промяната", които са запознати с докладите за „Лукойл“. Няма как да пропуснем и факта, че бившият министър на финансите Асен Василев, който днес много удобно отсъства, продължително и последователно защитаваше интереса на една сто процента руска компания, и то след като Руската федерация нападна Украйна. Това заяви зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов в пленарната зала на парламента.

Асен Василев правеше това с плам, забравяйки че има още две български рафинерии, които бяха тотално пренебрегнати в процеса на консултации преди да се иска дерогация от Европейската комисия, допълни той.

Грозното е, че българската държава бе употребена от тогавашното правителство в защита на интересите на една сто процента руска компания, която ползва абсолютно всички законови практики офшорно да изнася печалбите си от България, подчерта Анастасов. И припомни: "Три милиарда лева, само за времето, за което се протакаше прилагането на този законопроект. Това е щетата за българския фиск, за българските граждани и за всичко онова, което можеше да се ползва като компенсация, дори частична.".

25-те стотинки отстъпка на литър гориво за хората бяха приети тук, в тази зала, по инициатива на тази зала и въпреки тогавашното Министерство на финансите и тогавашния министър, които бяха против, припомни Станислав Анастасов.

Теорията ни дава две възможности - или Асен Василев го е направил по идеологически съображения, защото дълбоко вярва, че руската страна заслужава подкрепа, или го е направил срещу някаква друга мотивация, категорично заяви народният представител от ДПС.

И тъй като говорим, че някой е успял да реализира печалба от три милиарда лева с помощта на тогавашното правителство, искам да попитам Венко Сабрутев от ПП как ще коментира думите на Кирил Петков от юли миналата година: „Ние разбрахме, че корупцията и руското влияние в България са едно и също нещо.“, заяви Анастасов.

Аз съм сигурен, че ПП имат над три милиарда причини да защитават интереса на „Лукойл“. И отговорът на въпроса дали причините са идеологически мотивирани да защитават интереса на най-голямата руска компания, която оперира в цяла Европа, или някаква част от тези три милиарда отиват за мотивиране на групата на ПП, ни го е дал самият Кирил Петков, казвайки: „Руското влияние и корупцията са едно и също нещо“, подчерта още веднъж Станислав Анастасов.

Става дума за инструмент на режима на Путин и на руската държава. Дали го е реализирал по един или по друг начин, това вече е въпрос за специализираните органи, Народното събрание не се занимава с това, допълни депутатът от ДПС.

И се обърна към Искрен Митев от "Продължаваме промяната": "За първи път чувам да говорите за работните места в „Лукойл“. А поинтересувахте ли се от другите работни места, в другите две български рафинерии? Поинтересувахте ли се „Лукойл“ с това огромно предимство, което вие им подсигурихте, давайки им политически гръб и през държавата тогава, колко много работни места бяха убити в други компании.".

Вие позволихте експанзия на „Лукойл“ на пазара на дребно и изгонихте почти всички други търговци, които могат да бъдат тяхна конкуренция. На практика позволихте на „Лукойл“ да влезе на пазара и да го направи зависим от себе си и днес да се използва като плашило, каза още Станислав Анастасов.

"Правителството на "Промяната" е защитавало интереса на „Лукойл“". Асен Василев го е защитил пред Европейската комисия, няма друг такъв бонус, проверете другите държави какъв тип дерогация са получили, обобщи Анастасов. И ребром постави въпроса колко данъци събра "Промяната" от „Лукойл“ за времето, докато финансовият министър беше от ПП.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност