Народно събрание

Станислав Анастасов към Бойко Рашков: На много места съдът се произнесе, че действията на полицията по изборите са били незаконни. Какво прави Инспекторатът на МВР?

Уважаеми министър Бойко Илиев Рашков - да не се окаже, че някой друг Бойко Рашков питам. Така зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов започва въпроса си към вътрешния министър. Повод бе оправданието на Рашков, че тъй като народните представители от ДПС описвали във въпросите си потърпевшите от полицейски проверки лица с две имена, МВР се затруднявало да открие хората.

Г-н министър виждам, че ни се дразните и в тази връзка искам да ви поднеса едно извинение - затова, че ДПС доведе демокрацията в България. Продължавайте да ни се сърдите, но ви уверявам, че мнозинството от българските граждани е доволно от този факт, категоричен бе Анастасов.

Той попита министъра за случай на полицейски произвол в град Тетевен, област Ловеч. По време на предизборната кампания през юли 2021 г. г-н Стефан Добревски – общински председател на ДПС Тетевен, уважаван местен работодател, който гледа животни и прави сирене, а не се занимава с торент сайтове, е принуден да подпише предупредителен протокол - публично и демонстративно.

На какво основание  и в какво се изразява наличието на достатъчно данни, които са му били споделени, но не и представени, за да има такъв предупредителния протокол, попита зам.-председателят на ДПС. Той настоя да знае и дари е уведомена прокуратурата, както и какви са по- нататъшните действия по случая.

По повод дежурния отговор на Рашков, че МВР не разследва служителите си и всички въпроси за тормоз трябва да се отнесат към прокуратурата, Станислав Анастасов припомни, че МВР разполага с инспекторат и служба „Вътрешна сигурност”. Двата органа могат да проверяват за евентуални закононарушения служителите на МВР.

Както и на останалите въпроси, Рашков отговори: „Обърнете се към съответната прокуратура”.

Ние не делим хората на активисти на ДПС, активисти на други политически партии. Те са български граждани, избиратели. Имат свои избирателни права. Така, че ние се отнасяме към лицата, които са ваши симпатизанти, членове, активисти така, както се отнасяме на всички други български граждани. Говорите общо, че са извършени евентуално незаконосъобразни действия. Аз нямам такива данни, каза Рашков. И каза, че на г-н Добверски не е издаден предупредителен протокол.

Трябва да си призная не съм изненадан от отговора, доколкото въобще имаше такъв. Да, така се получава, г-н министър, когато се дават устни заповеди. Липсват документи, вие и затова не ни представяте такива, заяви Станислав Анастасов.

За съжаление с тези устни заповеди, с тези списъци, с обикалянето на заместник-министри, които да дават инструкции кой, кога, как, къде, какъв протокол да му бъде връчен, как да бъде гонен, къде да му бъде пратена икономическа полиция, поставихте много български полицаи в унизителна ситуация, коментира още зам.-председателят на ДПС. На много места съдът се произнесе, че действията на полицията са незаконосъобразни. И това е  постановено със съдебно решение. Вие много добре знаете какво следва, защото сте бил обвинител,  каза Анастасов.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност