Народно събрание

Станислав Анастасов към премиера Петков: Има ли гаранции, че газът отново няма да е от Русия?

Депутатът от ДПС и заместник-председател на Движението Станислав Анастасов повдигна в Народно събрание актуалния за всички българи въпрос за алтернативите на газовите доставки, след като руският монополист "Газпром" спря подаването на синьо гориво за България.

Той зададе два въпроса към премиера Кирил Петков. Първият беше свързан с това дали премиерът знае каква разполагаемост има на спот пазарите за целия ЕС, още повече при амбицията да фазираме (заменим) от 95% на 0% веднага газа за България.

Вторият му въпрос беше политически - какви гаранции ще даде премиерът, че LNG газът (втеченият природен газ), евентуално, който би получила България, или газът през суапови сделки, физически няма да е с произход от Руската федерация.

Депутатът разви въпроса си като посочи, че Европейският съюз е взел решение да фазира (замени) руския газ с две трети до края на 2022 г. "Вие също сте били част от това решение. Тъй като сега вече нещата се гледат комплексно и поръчките ще се правят заедно, а и председателят на КЕВР го потвърди, съответно и капацитетите също трябва да бъдат гледани комплексно за целия ЕС", подчерта Станислав Анастасов.

Той посочи, че доколкото му е известно, към сегашния момент има проведено „физибилити стъди” (предпроектно проучване) на ЕС, по-точно на Европейската комисията. То отчита, че за съжаление с максимални усилия само една трета от този газ ще е възможно да бъде фазиран до края на годината. Просто изграждането на капацитети отнема известно време – както за LNG терминали за регазификация, така и LNG терминали за втечняване на газ, подчерта депутатът.
Поясни, че в тази сфера повечето договори са дългосрочни и вече е запълнена до края на 2023 г. по-голяма част от пазара.

В отговора си премиерът Кирил Петков подчерта, че това всъщност е доста важен въпрос, защото наистина голяма част от капацитетите се резервират в момента, понеже много от страните, особено от ЕС, очакват подобна съдба на тази на България и подписват дългосрочни договори. „Но мога да кажа – и това е информация от днес, даже, ако видяхте преди малко, излязох от залата и влязох обратно – че има в момента възможност на спот пазара да се купят количества, които да са достатъчни като допълнения на азерския газ за цялото ни потребление за тази година", заяви премиерът.

Той посочи, че потвърждението му засега е неформално, но се надява съвсем скоро да бъде формализирано. Количествата идват главно от Щатите в този момент и тук въпросът е дали можем да договорим цена, близка до тази на Хенри Хъб, или трябва да се уповаваме на TTF-а (нидерландската газова борса), която търгува на европейска цена.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност