Народно събрание

Халил Летифов: Законът за пощите се прави, за да се избегне конфликт на интереси на транспортния министър. Не го подкрепяме!

Защо днес разглеждаме проектозакона за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги? По една основна причина - за да избегнем конфликт на интереси на министъра на транспорта. Това заяви зам.-председателят на ДПС и на Парламентарната група на Движението Халил Летифов по време на дебатите в пленарна зала.

За да избегнем конфликт на интереси на министъра на транспорта, ние сменяме принципала на българските пощи и държавната политика в този сектор. Това е единствената причина, която намираме в промяната на статута на „Български пощи” АД и преместването на дружеството от един министър към вицепремиер, който все още не е упоменат в законопроекта, обясни Летифов. И подчерта, че единственият отговор, който управляващите дават на въпроса защо това се прави, е коалиционното споразумение – сякаш то има статут на Конституцията.

Уважаеми колеги, това не е аргумент. Коалиционното споразумение си е документ между четирите партии, но това, което искате да направите не отговаря на приоритетите на страната, нито на законите, нито на Конституцията, подчерта зам.-председателят на ПГ на ДПС.

При един наш въпрос с колегата Ахмед Ахмедов към Калина Константинова за състоянието на „Български пощи” и на работещите в дружеството ние получихме отговор, в който има известно противоречие. От една страна ще се подобрява материалната база на всички пощенски станции. От друга страна обаче ще се оптимизират неефективните, каза Летифов. И продължи: „Как ще оптимизираме „Български пощи” при условие, че знаем от отговора броя на пощенските станции. Те са общо 2973, от тях 633 се намират в градове, 2340, забележете, са в малките населени места, като в такива с под 150 жители се намират 240 станции. 1304 се намират в населени места под 800 жители. Разбирайте, че оптимизацията им вещае смърт на тези пощенски станции.”.

Летифов цитира друга част от отговора на Константинова: „Ние ще направим така, че да работят на едно гише, така щото да не ангажираме хората да не ходят в областните центрове, да не харчат гориво, да не замърсяват“. Това е чудесно, разбира се,  подкрепяме го. Но този оптимизацията противоречи с това, което всъщност е заявено. Ние подкрепяме заявеното в писмения отговор, надяваме се това да се случи. Ще го подкрепим и за в бъдеще, но дотук виждаме един единствен аргумент за проектозакона - да избегнем конфликта на интереси на министъра на транспорта, каза още Халил Летифов.

Какъв е административният и експертен капацитет на ресорния вицепремиер, който ще поеме тази държавна политика в областта на „Български пощи” и ще може ли да се изпълнява тя? Защото говорим за държавната политика и не само за „Български пощи”, а за всички оператори като цяло за услугата. Операторите, ако не се лъжа са около 200, изтъкна Летифов. И попита: „Ние ще ангажираме ли останалите оператори със същата обвързаност каквато е „Българските пощи” и неефективност?”.

Разбирайте, там където има „Български пощи” да има и друг оператор, примерно „Еконт”, в тези 240 пощенски станции в населени места до 150 жители и тези над 1300 пощенски станции под 800 жители население. Това са все въпроси които трябва да получат отговор. И този законопроект не го дава, категоричен бе народният представител от ДПС. Летифов изтъкна, че ДПС не подкрепя законопроекта, тъй като за него няма аргументи.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност