Народно събрание

Хамид Хамид: ДПС предлага машини с оптични сканиращи устройства

ДПС предлага машини с оптични сканиращи устройства. Това обяви зам.-председателят на ПГ на Движението Хамид Хамид по време на гласуването на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Предвиждаме машините с оптични сканиращи устройства да влязат в употреба от местните избори следващата година и евентуално ако има някакви избори преди първите редовни избори, които ни предстоят наесен – местните, уточни Хамид.

За целта ДПС предложи в член 206 на Изборния кодекс да бъде записано, че гласуването да се извършва с хартиени бюлетини. Това наше предложение е свързано с въвеждането на машини със оптични сканиращи устройства. За да сканирате нещо, то трябва да е на хартия, подчерта Хамид. И обясни, че това е първата стъпка от предложението на ДПС. Втора е приемането на машините с оптични сканиращи устройства. При тях попълнената бюлетина се подава в устройството, ако е валидна, машината я пуска в урната. Ако не е, я връща да поправка. Така невалидните бюлетини се свеждат до нула. Машината прави и протокол от гласуването като по този начин се елиминира субективният фактор при попълването му.

Пленарната зала прие първата стъпка - гласуване с хартиени бюлетини, но отхвърли машините с оптични сканиращи устройства. Това стана причина ДПС да поиска прегласуване на параграф 206а и при новия вот гласуването с хартиена бюлетина отпадна.

Гласуването с хартиена бюлетина обаче бе окончателно въведено в Изборния кодекс по предложение на ГЕРБ. То ще се извърша наравно с машинния вот и няма да бъде контролирано от машина, както искаше ДПС.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност