Народно събрание

Цветан Енчев към Бойко Рашков: Изкарах три предизборни кампании и мога да ви кажа какво съм преживял като оказан натиск и тормоз

Въпросът за поредния случай на претърсен дом по време на изборите миналата година зададе на вътрешния министър Бойко Рашков народният представител от ДПС Цветан Енчев. Той разказа в пленарната зала случая на Анатоли Марков Вачев от 10 юли 2021 г.

Това е един от многото случаи, в които служители на Министерството на вътрешните работи, използвайки законовото им право, дадено им в чл. 83, ал. 1, извършват проверка в помещения със съгласието или без такова от техните обитатели. На въпросното лице е извършено претърсване в дома му, преди това е претърсено и заведението му. Семейството му е изкарано на улицата в жегата, заедно с 6-месечното му дете, каза Енчев. Той припомни на министър Рашков, че се проверяват домовете на хората, ако сигналът срещу тях е за тежко престъпление.

Чудите се г-н Рашков, защо постоянно питаме едно и също. Защото, ако този сигнал се окаже неверен, има един текст в Наказателния кодекс, който се казва: „Набеждаване“. Има и друг текст, който казва, че който влезе в чуждо жилище като употреби за това сила или злоупотреби с власт, се наказва съответно с лишаване от свобода, заяви народният представител от ДПС. И настоя да знае на какво основание е било претърсването на жилището на Анатоли Марков, уведомена ли е била прокуратурата и какви са по-нататъшните действия по случая.

Министър Рашков заяви, че лице с такова име по автоматизираната информационна система не съществува, че има друго лице със съвпадащи имена, но не и трите, и за него има подаден сигнал. Това ли е тормозът, когато служителите на реда си изпълняват задълженията по закон и по Конституция, каза министърът.

Изкарах три кампании, уважаеми господин министър, и мога да Ви кажа за себе си какво съм преживял като оказан натиск и тормоз.
Нямаше човек или заведение, или място, където има възможност да се събират български граждани, което аз през тези три кампании да не съм посетил и съответно да не съм говорил с тези хора по най-обикновени политически теми, които касаят българските граждани в съответното населено място, в съответната община, в съответната област. Нямаше място, в което съм бил, което да не е посетено от органи на Министерството на вътрешните работи. Нямаше човек, с когото съм общувал, който да не е проверен по един или друг начин, който да не е предупреден да не извършва престъпна дейност, заяви Цветан Енчев.

Това е тормоз, господин министър. Индиректно Вие с действията, които извършваха органите, казваха на всички тези хора, че Цветан Иванов Енчев – кандидат за народен представител в Шести многомандатен избирателен район, говорейки с Вас, ние Ви предупреждаваме да не правите престъпление, възмути се народният представител.

 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност