Народно събрание

Цветан Енчев към "Промяната": Да помогнем на общините, кметовете са най-близо до хората

Сега е вашият момент да докажете желанието си за промяна. Това заяви народният представител от ДПС Цветан Енчев по време на дебатите по проектозакона на Движението за промяна на Закона за обществените поръчки, с който се слага край на порочните "ин хаус" процедури, заради които Европа отправи критики към България.

Движението за права и свободи предлага да бъдат премахнати „ин хаус“ процедурите и т.нар. рамкови договори, които вече цяла година слушаме колко са неприемливи за обществото, какви злоупотреби се крият зад тях и какво са направили бившите управляващи с тези два правни способа, каза Енчев.

Тези двата способа станаха нарицателно за корупция, заяви народният представител. И се обърна към депутатите от "Продължаваме промяната": Мотото, с което дойдохте на власт и управлявате държавата, е: Не на корупцията.".

Сега е моментът да вземем правилното решение и да сложим веднъж завинаги край на тези процедури, така, както направихме със „златните паспорти“, призова Цветан Енчев. Инвестиционното гражданство бе преустановено по проект на ДПС.

Паралелно парламентът разгледа на първо четене и втори законопроект за поправки в Закона за обществените поръчки, внесен от Настимир Ананиев и група народни представители. Той засяга индексацията на договорите.

Наистина трябва да се работи в посока индексация. Не разбирам, защо до ден днешен не се вслушахте в многото молби на Националното сдружение на общините. Какво правим за българските общини, попита Енчев.

На всички е ясно, че трябва да има индексация на договорите. Тези 15 %, които се предлагат, според нашата парламентарна група и според обществото, са крайно недостатъчни. От много разговори с кметове, които провеждаме ежедневно стана ясно, че цените на малката потребителска кошница, драматично са нараснали и проблемите с патронажната грижа, най-вече с топлия обяд стоят на дневен ред на всяка българска община, каза депутатът от ДПС.

И призова: "Колеги, не приемайте българските общини като враждебни организации. Кметовете са най-близо до хората и за тях е изключително важно да знаят, че имат подкрепата на държавата. По начина, по който управлявате в момента, българските кметове не усещат тази грижа. Напротив, през януари им обещахте компенсации за ток, но до момента не са получили нищо. Трябваше да вдигнем общата изравнителна субсидия на общините.".

Мнозинството в пленарната зала обаче не подкрепи и двата законопроекта. За закона на ДПС, който слага край на "ин хаус" процедурите гласуваха само народните представители от Движението.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност