Народно събрание

​Ахмед Ахмедов към Бойко Рашков: Раната от възродителния процес няма да зарасне, ако вие грубо посягате в нея​

В община Самуил, област Разград, Сами Ариф Сами, местният общински председател на ДПС, е подписал предупредителен протокол в полицията по време на изборите, въпреки че само е изпълнявал решенията на Централното оперативно бюро на партията. Свеждал е единствено политиките по време на изборите на местното население, но, за съжаление, той е накаран да подпише предупредителен протокол. 
Това заяви заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов, задавайки въпрос на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков по време на парламентарния контрол в Народното събрание. 
Депутатът подчерта, че по този начин МВР допуска намеса в изборния процес, което е недопустимо съобразно Изборния кодекс и Конституцията. 
Той попита министър Рашков на какво основание и в какво се изразява наличието на достатъчни данни, за да му е съставен този протокол, както и дали е уведомена прокуратурата в Разград. 
Ахмедов припомни изказване на министър Рашков от пресконференция в четвъртък, в която той казва, че МВР е направило анализ на изборните секции и резултатите, и на базата на това са предприети съответни мерки. 
"Този анализ може би е включвал Вие да заповядате по тези населени места да има присъствие на полицейски автомобили, да се привикват хора, които са от уязвимите групи, тоест инвалиди, пострадали с една единствена цел - да се окаже натиск и най-вече страх", усъмни се Ахмедов. 
"Страх в хората от Лудогорието няма как да посеете, господин министър", заяви народният представител.
Той цитира Рашков, че този изборен се е очаквал от МВР и попита: "Кой очаква тези резултати, какви са очакванията на тези хора, от изборния щаб на МВР, кой е поставил тези очаквания." 
Заместник-председателят на ДПС предупреди министъра, че това са хора, преживели Възродителния процес и тази рана няма да зарасне, ако Рашков грубо посяга в нея.
"Няма да зарасне, защото чрез вашите действия, вие връщате спомените за така наречения комунистически режим", заяви Ахмедов.
 

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност