Събития

Д-р инж. Хасан Азис: Безценна лична подкрепа от папа Франциск за модела на етническа толерантност и разбирателство в Кърджали

Безценна лична подкрепа от папа Франциск за модела на етническа толерантност и разбирателство в община Кърджали! Това написа във фейсбук зам.-председателят на ДПС д-р инж. Хасан Азис, клет на Кърджали, след аудиенцията си при Светия отец.

Хасан Азис Рим1

Делегация, включваща още главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи, районния мюфтия на Кърджали Басри Еминефенди, преп. отец проф. д-р Петър Гаренов, Джелал Неджиб Фаик, главен секретар на Главния Мюфтия на България, Бейхан Мустафа Мехмед, зам.-главен мюфтия на България и Хайри Ахмед Емин, началник отдел външни работи на Главния Мюфтия на България, проведе лична среща в кабинета на Папа Франциск днес.

Хасан Азис Рим2

Аудиенцията бе осъществена със съдействието на Н. Пр. Богдан Паташев, посланик на Република България при Светия престол и Суверенния малтийски орден.

Папа Франциск получи почетен знак „Герб на Община Кърджали–златен“ за огромният му принос в утвърждаването на междурелигиозния диалог в света – модел, който активно се развива в последните 20 години в община Кърджали.

Хасан Азис Рим3

Имахме честта да дарим на Светия Отец и икона на Христос Пантократор, съобщи д-р Азис.

Но най-впечатляващ подарък за папа Франциск бе копие на сребърен ключ от Перперикон, допълни той

Предметът е намерен при разкопки преди 20 години в подножието на историческия връх, където се намира средновековната епископия, наричана от местните Клисе башъ. Според археолозите ключът е ползван за свещената дарохранителница.

Хасан Азис Рим4

Символът е повече от ясен – тази част на Великата планина стана модел за общуване между отделните религиозни общности. Ключето е от Х в. и е изпълнено от най-добрите бижутери в столицата на Византия, Константинопол.

Дарохранителницата е представлявала ковчеже, където са пазени Светите дарове предмети от сребро и злато, използвани в богослужението. Находката от Перперикон е единствена по рода си в световен мащаб. Това прекрасно произведение на изкуството е правено още когато православни и католици не са били разделени, а е имало единна християнска църква.

Хасан Азис Рим5

Така дарението символизира единството, както между християните, така и с мюсюлманите, защото днес Родопите са пример за такова мирно съжителство, подчерта Хасан Азис.

„Г-н Кмете, много кметове идват и ми подаряват ключа на своите градове, но Вие сте единственият, който ми подарява ключа от ковчежето на такова свято място“, каза папа Франциск.

 „Защото Ви имаме доверие, а то е безценно“, отговори му кметът на Кърджали.

Хасан Азис Рим6

Делегацията получи и поздрави от Светия Отец за уникалната идея за изграждането на паметник на толерантността в Кърджали. По молба на папа Франциск гостите му подариха макет на бъдещия монумент.

В знак на подкрепа и благословия папа Франциск лично и пред цялата делегация положи своя подпис върху снимка, на която са заедно с отец Петър и районния мюфтия Басри Еминефенди при провеждането на поредната инициатива в подкрепа на междуетническия диалог в Кърджали.

Срещата приключи с размяна на сърдечни поздрави и обич, които Папа Франциск предаде за всички жители на община Кърджали.

Визитата е подготвена в координация с Българската православна църква и с Главното мюфтийство.

По време на визитата в Рим от името на община Кърджали кметът Хасан Азис и делегацията, водена от главния мюфтия на България д-р Мустафа Алиш Хаджи поднесе цветя в Папската базилика „Санта Мария Маджоре“. В нея папа Адриан II приема Св. Св. Кирил и Методий и освещава българската азбука.

Делегацията поднесе цветя и в базиликата „Сан Клементе“, в която е гробът на Св. Константин Кирил Философ във Ватикана.

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност