Събития

Изборът на Кючюк за съпредседател на АЛДЕ е подарък за ДПС и удар срещу Кирил Петков

На 4 юни 2022 година ДПС триумфира на европейската политическа сцена. Със смазващо мнозинство от 82% "за" евродепутатът от Движението Илхан Кючюк бе избран за съпредседател на Партията на европейските либерали АЛДЕ на нейния 42-ри конгрес в Дъблин.

С над 60 партии-членки и хиляди индивидуални членове, АЛДЕ е една от най-големите европейски партии, които са солидно представени в Европейския съвет, Европейската комисия, Европейския парламент и други институции.

Сега си представете какво признание за Кючюк е тяхната подкрепа и какви усилия е вложил, какви знания и опит е показал той, за да може цялата плеяда евролидери и комисари да демонстрират не само приятелските си чувства, но и респект към всичко, което ДПС създава днес в политиката.
И то в момент, когато се правят опити Движението да бъде натикано (за пореден път) в ъгъла, сатанизирано от външни и вътрешни политически сили, посочено с пръст и заплашено с "Аз ще ви оправя" не от кой да е, а от българския премиер Петков, който даже използва името на О`Браян за разправа с политическия опонент! Всичко това е захвърлено в коша, захлупено от личните и професионални качества на Илхан Кючюк, които Европа явно високо оценява.

Безспорният успех на Кючюк носи изключително важни послания.

А последиците тепърва ще ги улавяме.

ПЪРВО, това е удар срещу Кирил Петков!

Дни преди форума в Дъблин българският премиер направи гнусна външнополитическа интрига на гърба на ДПС - директно си поиска все още нерегистрираната му партия "Продължаваме промяната" да стане член на европейското либерално семейство и оттам бъде изгонено ДПС! В желанието си да изведе темата за "лошото ДПС" на европейски терен, министър-председателят се опита да използва дори президента Макрон срещу България. Скандалът щеше да се развие подобаващо, но шамарът, който получи Петков с избора на Кючюк, постави всичко на мястото му. Едно е да се надуваш в София и да използваш поста, който заемаш, срещу онези, които не харесваш, друго е да заслужиш доверието и уважението на европейските партньори. Вместо ДПС да бъде натирено от АЛДЕ, Илхан Кючюк приема поздравления като новия стар съпредседател лично и от самия Макрон.

ВТОРО, Кючюк не влезе в разправии с Петков, а излезе с амбициозна програма пред либералите, вдигна високо летвата, поставайки три важни цели: АЛДЕ да стане най-модерната и най-ефективната европейска партия, увеличаване на подкрепата за националните партии при следващи избори и по-добър резултат за АЛДЕ на евровота през 2024 г. Така в следващите години посоката на АЛДЕ ще задава Илхан Кючюк, а не Кирил Петков, който тепърва трябва да се доказва в Европа като демократ и либерал.

ТРЕТО, това усмихнато и позитивно 37-годишно момче Илхан Кючюк направи за партията си невероятен подарък - показа, че ДПС е фактор навън, с който вътре в България трябва да се съобразяват. Западът не вярва на обещания и заклинания, а иска стабилни партньори, на които да разчита за геополитическа лоялност, за регионална стабилност и предвидимост. ДПС е точно такъв партньор, доказан в годините назад.

Илхан е от гвардията млади политици, които ДПС старателно подготвя - тръгнал от Севлиево, сбъднал мечтата си и завършил право във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, той получава и стабилно европейско образование, минавайки през различни политически школи: специализира в Академията за публични политики (Прага, Чехия), в Международна лидерска академия (Гумерсбах, Германия), завършва Програмата на департамента на САЩ по икономически, политически и социални въпроси на Европа и Програмата за външна политика към Россотрудничество, Русия. През 2012 участва в Световния форум по демокрация в Страсбург, Франция. През 2014 г. специализира в Националното висше училище по администрация на Франция (ENA).

Илхан плува в "европейските води" уверено, като навсякъде демонстрира професионализъм и висок резултат. И всичко това постига, без да жали усилия, за да потвърди максимата си, че "Колкото и талант да има човек, ако не го развива и не работи много, нищо няма да постигне". През 2012-а е избран за лидер на младежкото ДПС и само 10 години по-късно вече е на върха на европейските либерали, донасяйки признание и за България

ЧЕТВЪРТО, ръководството на ДПС затвърди активната си външно-политическа дейност, която в последните няколко години сериозно разгъва, а лидерът му демонстрира, че се ползва с доверието на европейските политици от най-висок ранг.

Водейки внушителна делегация в Дъблин, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ разговаря на четири очи с председателя на групата "Обнови Европа" Стефан Сежурне, с премиерите на Нидерландия и на Ирландия Марк Рьоте и Мишел Мартин, със зам.-председателя на ЕК Маргрете Вастагер, с европейските комисари по енергетика Кадри Симсон и по вътрешен пазар Тиери Бретон, с вицепремиера на Украйна Олга Стефанишина. И темите бяха стратегически – бъдещето на Европа, продоволствената и енергийна сигурност, последствията от войната.

Прави впечатление линията на приемственост и обновление, от която ДПС не отстъпва. В делегацията бяха както сегашни, така и бивши ръководители на партията и евродепутати, а присъствието на Филиз Хюсменова, която носи 15 -годишен европрестиж и бе сред първите български турци, стъпили в Европарламента, показва уважението, което Движението съхранява към първопроходците.

ПЕТО, в условията на агресивна политика, която демонстрират партиите у нас и на разделение на обществото, изборът на Кючюк е знак, който ни дават от Европа - за туширане на разногласията; за намиране на общите пътища, по които трябва да върви обществото, ако иска да успее; за осмисляне на формулата "заедност", която в условията на тектоничните геополитически размествания може да ни съхрани като народ.

(Епицентър.бг, 06.06.2022)

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност