Събития

Изказване на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ на тържеството по случай 30 годишнината от учредяването на ДПС

Уважаеми г-н Почетен председател,
Уважаеми учредители на ДПС,
Уважаеми членове и симпатизанти на ДПС,
Уважаеми госпожи и господа!

Опитите за насилствена асимилация и жертвите от тези събития – още през 60-те, 70-те, 84-85-а, та до 89-а година, са причината преди 35 години да се създаде нелегална организация от д-р Ахмед Доган.
През 1985 година г-н Доган създава нелегална организация на принципа „война без оръжие“. С мисленето на философ и методите на революционер, използвайки своя научен потенциал и академичен опит, г-н Ахмед Доган трасира пътя за постигане на пълна победа за човешки права и свободи, дискредитиране на тоталитарната власт и в крайна сметка това довежда и до падането на комунистическата власт в България. Генерираната прогноза се сбъдва. Разбирането, че със стихийни действия не може да се противопостави на властта, е в основата на организираната нелегална дейност. В името на правата и свободите на човека, в името на справедливостта. С ясното съзнание, че цялата държавна машина ще бъде впрегната за унищожаване на тази нелегална организация. Независимо от това, борбата продължава. Защото за г-н Доган и за неговите съмишленици правата на човека са над всичко. Още тогава, обединени от обща кауза, нито един от тях не предава организацията, не написва и ред срещу свой нелегален съмишленик или срещу който и да е от турското малцинство. Този факт впечатлява изключително силно следователите по делото, както се вижда от документите, събрани в кориците на делото срещу нашия почетен председател д-р Ахмед Доган, по което той е осъден на 10 години лишаване от свобода, 3 години задължително заселване след тях и отнемане на всички научни звания. По времето, прекарано в затвора, 9 месеца в килия „смъртен“, г-н Доган не спира с реализирането на своя план организирано да се постигне победа чрез мирни протести.
Когато на 12 юни 1989 г. г-н Доган отново се оказва в Главно следствено управление като организатор и ръководител на майските събития, той вижда, че органите на Държавна сигурност са в задънена улица, и приема това като реванш, и „то може би най-големият реванш в живота“, както сам признава, защото „размерите бяха изключително големи и трусът беше толкова голям, че имаше и последствия…“ – падането на комунистическия режим.
Едновременно с това, вярвайки, че светът трябва да разбере, че преименуването на българските турци нито е доброволно, нито е спонтанно, декларация на г-н Доган, изнесена тайно от затвора, е прочетена на 31 май 1989 г. на Първата конференция по човешките измерения в Париж.
Наистина от дейността на нелегалната организация има сериозни последствия за тоталитарната власт. Постигнатата победа за връщане на рождените, майчините имена е само началото на процеса за защита на човешките права и свободи, за справедливост и достойни условия на живот за всеки човек.
На 22 декември 1989 г. след амнистия г-н Доган излиза на свобода от затвора и две седмици след това учредява ДПС.
На 4 януари 1990 г.
Днес отбелязваме годишнина именно от това събитие.
От мое име и от името на Централното оперативно бюро ви поздравявам с 30-годишнината на Движение за права и свободи и ви пожелавам много здраве и сили, вдъхновение и решителност за нови успехи и победи за по-добър живот на всички български граждани, за просперитет на страната, региона и Европа!
Движението за права и свободи още от създаването си последователно провежда своята политика и носи своята отговорност за мира и демокрацията в страната, за евроатлантическото бъдеще на България, за стабилността в региона и просперитета на цяла Европа. ДПС има съществен принос за членството на България в НАТО и Европейския съюз. Твърда и непоколебима е нашата позиция и неотклонно следваме пътя, начертан от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган.
И така, вече 30 години отстояваме правата и свободите на всички български граждани, достойнството на всеки един човек, пазим и защитаваме демокрацията и сме гарант за мира и стабилността в страната и региона. Работим усилено за включването на свободните и активни граждани в управлението и решаването на проблемите на хората, за създаването и за гарантиране на здравословни условия за живот, за чиста среда, за чиста вода, за чисти храни, чист въздух и чиста енергия. Това е изключително важно особено сега, когато климатичните и екологични промени са сериозна заплаха за целия свят.
Независимо от трудностите и предизвикателствата, ние отговорно ще продължим да изпълняваме своята мисия като намираме сили и опора в нашата биография, в нашата заедност и в евроатлантическите ценности. Нека, обединени от общата ни кауза ДПС, отговорно и осъзнато да продължим политическите идеи на учредителя и създателя на партия ДПС – нашият почетен председател д-р Ахмед Доган.

Честит празник!
Мустафа Карадайъ
Председател на ДПС

alde party logoALDE Charter of Values

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност